Proprietarii castelelor și conacelor au format, în 2015, Coaliția Castel în Transilvania pentru schimb de informații, colectare de fonduri și strategie comună. Așa au fost salvate multe clădiri de patrimoniu. Numeroase monumente în grija statului se află în paragină de mulți ani. PNRR le dă o șansă.
În aprilie 2022, patru ministere: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), al Culturii, al Dezvoltării și Ministerul Turismului au semnat Ordinul comun de aprobare a listei obiectivelor culturale care îndeplinesc criteriile de finanțare pentru restaurare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Acestea urmează să intre pe 12 rute turistice și culturale ca Ruta conacelor și curiilor, Ruta castelelor, Ruta mănăstirilor, Ruta bisericilor de lemn, Ruta cetăților, Traseul castrelor romane etc.
Ideea de pornire a fost că obiectivele culturale izolate nu pot atrage un număr semnificativ de turiști decât dacă sunt de valoare excepțională.
Programului i s-a dat numele optimist de România atractivă, căruia PNRR i-a alocat peste un miliard de euro, incluzând restaurarea și promovarea a peste 170 de obiective culturale, precum și promovarea a încă 50 pentru care nu primesc și bani de reabilitare. Condițiile și termenele sunt strânse. Totul trebuie terminat până în 30 iunie 2026.
Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org
Citește și: Cu 80 de ani în urmă: Holocaustul începe, plin de cruzime
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Castelul Huniade – Sursa foto: Consiliul Județean Timiș / fotografie postata în 2019)