Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde al Capitalei. Soarta administrării lui nu este încă clarificată în ciuda creării de Primăria Capitalei a Administrației Parcul Natural Văcăreşti și chiar a bugetării acesteia, prin decizia Consiliului General al Capitalei din 13 decembrie, cu 1.151.000 de lei din fondul de rezervă al capitalei.
Europa Liberă arată ce ar trebui să se întâmple în Parcul Văcărești, ce înseamnă pentru zonă pericolul schimbării climei, dar și pericolul imobiliar, un motiv de îngrijorare pentru membrii Asociației Parcul Natural Văcărești.
Dincolo de afectarea peisajului și a ecosistemului, riscurile țin de însăși supraviețuirea acestuia în contextul actual al speciilor și habitatelor.
„Dacă construim prea aproape și mergem prea în adânc, cu blocuri cu parcări subterane se poate secționa pânza freatică, care alimentează direct Parcul”, explică, pentru Europa Liberă, Dan Bărbulescu, membru fondator și director executiv al Asociației.
Deciziile imobiliare, unele extrem de controversate în trecut, trebuie să țină cont de specificul natural al zonei. Tocmai astfel de decizii ar trebui și ar putea fi incluse într-un plan general de urbanism al Bucureștiului, care nu există în prezent.
Articolul integral, în Europa Liberă!