Înșelăciune prin metoda „spoofing”

Data:

spot_img

Înșelăciune prin metoda „spoofing”, anchetată de Poliția Română, care informează cu privire la acest nou mod de fraudă, prin apeluri telefonice (metoda „spoofing”).

Spoofingul este o formă de înșelăciune în care atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-și „masca” numărul real de telefon, făcându-l să apară ca și cum ar fi un număr legitim sau asociat cu o instituție cunoscută.

Vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet

În România, a existat o campanie de tentative de fraudă, în care atacatorii au utilizat identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), pentru a induce în eroare victimele și a le determina să ofere informații personale sau financiare.

Tehnologia VoIP sau Voice over Internet Protocol este o metodă prin care pot fi efectuate apeluri telefonice folosind internetul în locul liniilor telefonice tradiționale.

VoIP este ca o conversație telefonică, dar, în loc să vorbiți prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet.

Citește și: Digitalizarea ONG-urilor se face cu fonduri din PNRR

„Mascarea” numărului de telefon permite modificarea informațiilor de identificare a apelantului

Iată cum funcționează în termeni simpli:

  • Conversia vocii – când vorbiți într-un apel de tip VoIP, vocea este captată și convertită într-un semnal digital.
  • Transmiterea prin internet – acest semnal digital este apoi trimis prin internet către persoana cu care vorbiți, similar cu modul în care datele sunt trimise când navighezi pe web sau trimiți un e-mail.
  • Recepția și conversia înapoi – la celălalt capăt, semnalul digital este convertit înapoi în sunet, astfel încât cealaltă persoană să vă poată auzi.

În esență, VoIP transformă apelurile într-un tip de date, la fel ca orice altceva care se poate trimite sau primi online, ceea ce face posibilă comunicarea oriunde există o conexiune la internet.

Prin tehnologia VoIP, „mascarea” numărului de telefon este adesea realizată prin utilizarea unui serviciu care permite modificarea informațiilor de identificare a apelantului (CLI). Acest proces este cunoscut și sub numele de „CLI spoofing”.

Înșelăciune prin metoda „spoofing”. Iată pașii simplificați:

  • Selectarea numărului – utilizatorul VoIP poate alege un număr de telefon pe care dorește să-l afișeze ca ID al apelantului.
  • Configurarea sistemului – sistemul VoIP este configurat astfel încât, atunci când se efectuează un apel, să afișeze numărul selectat în locul celui real.
  • Efectuarea apelului – când utilizatorul inițiază un apel, sistemul transmite rețelei numărul ales ca fiind numărul de origine.
  • Recepția apelului – persoana care primește apelul vede numărul selectat pe ecranul său, fără să știe că acesta nu este numărul real de unde se efectuează apelul.

Citește și: O firmă de transport a luat în leasing 90 de mașini, apoi a refuzat să mai achite ratele. Ca să nu le returneze, le-a ascuns. Unde le-au găsit polițiștii

Recomandări pentru a vă proteja împotriva acestui tip de spoofing

Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneți vigilenți și să verificați autenticitatea apelurilor suspecte!

Pentru a vă proteja împotriva acestui tip de spoofing, Poliția Română vă recomandă să fiți prudenți. Dacă primiți un apel neașteptat de la o instituție, este bine să fiți precauți.

Verificați informațiile din mai multe surse. Încercați să verificați autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat.

Nu oferiți date personale/financiare! Nu furnizați niciodată informații sensibile, cum ar fi datele de autentificare sau informații bancare, în urma unui apel telefonic.

Dacă aveți îndoieli, contactați direct instituția, folosind informațiile de contact oficiale!

Pentru mai multe detalii, puteți accesa informațiile disponibile aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O fostă judecătoare de instanță supremă a intrat în politică de dragul lui Terheș

Carmen Trănica Teau a fost judecătoare de la Secția...

Dosar penal de ucidere din culpă, după decesul unui băiat de 16 ani la Spitalul Târgu Jiu

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă...

O fostă vedetă Playboy se ocupă la DNSC de securitatea cibernetică civilă | Independent News

Mihaela Curcă este fostă vedetă Playboy și actuală soție...