Terenuri scoase din circuitul agricol cu acte aranjate. Cine sunt beneficiarii. Șeful unei instituții din Bihor ar fi lucrat în favoarea afaceriștilor cu balastiere și parcuri fotovoltaice.
Încă din școală se învață că Bărăganul și Câmpia de Vest sunt cele mai rodnice pământuri din țară. În Bihor, însă, pedologii, cei care analizează calitatea solurilor, susțin contrariul: majoritatea pământurilor de aici, zic ei, sunt nepotrivite pentru a fi cultivate.
Citește și: Trei femei și-au anunțat intrarea în cursa pentru Cotroceni
Interesant e că devin așa doar după ce li se schimbă proprietarii, iar aceștia se pregătesc să le transforme în balastiere și parcuri fotovoltaice, pe baza unor documentații prin care Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Bihor le declară de slabă calitate.
Studiile pedologice sunt măsluite, acuză șeful Direcției Agricole, Nicolae Hodișan. Potrivit acestuia, actele sunt făcute anume pentru ca terenurile să fie scoase din circuitul agricol, și asta cu costuri minime pentru proprietari.
Terenurile sunt scoase din circuitul agricol. Statul pierde bani
Bihorul pierde astfel o resursă pentru producția de cereale, legume și fructe proaspete, iar statul o mulțime de bani, căci, odată ce terenurile sunt declarate slab productive, și taxele pentru schimbarea destinației lor sunt subțiate.
„Pe Google Maps, zona din jurul Oradiei se vede «ciuruită» cu balastiere, care de ani întregi iau tot mai mult locul exploatațiilor agricole, iar mai nou și cu parcuri fotovoltaice”, spune șeful Direcției Agricole Bihor.
Citește și: Ce ascunde Planul Simion cu locuințe de 35.000 de euro
Fenomenul, susține Hodișan, se explică prin faptul că terenurile sunt cumpărate sau închiriate de la agricultori și apoi scoase din circuitul agricol cu acte aranjate.
Potrivit Legii 18/1991, a fondului funciar, scoaterea din circuitul agricol este permisă doar în anumite condiții și cu plata unor taxe ce alimentează Fondul Național de Ameliorare a Fondului Funciar, din care Ministerul Agriculturii finanțează lucrări pentru îmbunătățirea calității solului.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ebihoreanul.ro)