Termoficarea la Iași, jucată la ruletă: 90 de milioane de euro, încălzirea în iarnă

Data:

Achiziția de cărbune pentru această iarnă este cea mai costisitoare plată pe care a făcut-o vreodată Primăria Iași, într-un timp atât de scurt: 56 milioane de euro. Primarul Mihai Chirica a ajuns să ceară firmelor executante să reducă ritmul lucrărilor din oraș pentru că nu mai are bani să le plătească în următoarea perioadă.

Citește și: 7.000 de dolari, pentru un bilet de avion. Bărbații ruși fug de mobilizarea lui Putin

Toate costurile termoficării pe această iarnă sunt de 87,2 milioane de euro, sumă record pentru 23.000 de consumatori casnici și circa 100 de clădiri publice, adică pentru 20% din populație.

CET Iași produce energie electrică, prin cogenerare, iar cotația e la maxim în acest moment: deci afacerea ar putea fi profitabilă în acest an. Dacă prețul megawatt-ului scade în perioada următoare, calculul devine dramatic: se pot pierde 10 milioane de euro în 6 luni.

Pentru cele 23.000 de familii încă racordate la sistemul centralizat de termoficare din Iași facturile la încălzire și apă caldă ar putea crește cu 43-50% față de iarna trecută. În aceste condiții, nota de plată pentru agentul termic, la un apartament mediu de 55 mp s-ar ridica, pentru tot sezonul rece, la aproximativ 2.000 de lei.

Continuarea în REPORTER DE IAȘI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum și cât puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu

Dacă sunteți asigurați și aveți probleme de sănătate care...

Jurnalista Emilia Șercan: Demisia lui Sorin Cîmpeanu ar trebui urmată de retragerea prevederilor controversate din Legile Educației

Jurnalista Emilia Șercan afirmă în interviul pentru Europa Liberă că acest moment al demisiei lui Sorin Cîmpeanu ar trebui folosit de clasa politică și de președintele Klaus Iohannis, creatorul proiectului „România Educată”, drept unul de reașezare a criteriilor de integritate și competență într-o funcție publică.

CLASIC_#LaServaPadronaRocks

Nu știu dacă e prima operă pusă în scenă...