Tezaur dacic din România jefuit în Olanda. Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice lipsesc

Data:

spot_img

În noaptea de 24/25 ianuarie 2025 Muzeul Drents din orașul olandez Assen a fost incendiat și jefuit. A fost vizată expoziția intitulată Dacia!Regatul aurului și argintului cu 673 de piese din tezaurul dacic, dintre care peste cincizeci extrem de valoroase, au fost împrumutate din 18 muzee din România. 25 ianuarie era ultima zi a expoziției.

Muzeul Național de Istorie din București este partenerul proiect. Instituția a colectat piesele din celelalte muzee și a colaborat direct cu olandezii.

Împrejurările jafului, așa cum se cunosc până acum, arată că s-a produs o deflagrație sâmbătă noaptea în jurul orei 4 fără un sfert, iar prin spărtura generată de dinamită în zid s-au extras obiectele. Cercetările preliminarii ale poliției olandeze arată că ar fi vorba de mai mulți hoți, nu de unul singur.

Lipsesc coiful geto-dac descoperit în 1928 la Coțofenești datat secolul IV î. Hr., care cântărește 770 grame aur masiv. S-a constatat de asemenea absența a trei brățări dacice.

Coiful de aur de la Coţofeneşti. Reconstruit de Radu Oltean. – Foto: Wikimedia Commons

Muzeul Drents este cunoscut ca fiind unul din cele mai sigure, fiind găzduit într-o clădire nouă, echipată cu cele mai noi monitoare și camere de supraveghere.

Colierul sarmat de la Muzeul Banatului a scăpat

Presshub l-a contactat pe Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, unul din cele optsprezece muzee care au participat la expoziția olandeză.

Noi am împrumutat o singură piesă, un colier sarmat despre care am aflat că nu s-a furat. Am înțeles că exponatele furate, probabil cele mai valoroase, erau expuse în zona zidului care a explodat. După părerea mea, hoții știau ce vor și aveau un plan precis”, a declarat Claudiu Ilaș pentru Presshub.

Colierul sarmat din patrimoniul bănățean a fost descoperit la Sînnicolau Mare și este datat 75-100 î.Hr.

Muzeele din Olanda au avut parte de numeroase jafuri de-a lungul vremii. În octombrie 2012, doi români au furat din Muzeul Kunsthal situat în Rotterdam șapte picturi semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin ș.a. Cei doi, Radu Dogaru şi Adrian Procop, plus un complice, au fost prinși după șase ani și condamnați, dar cele mai multe din picturi nu au putut fi găsite. Valoarea estimată a operelor este de 300 milioane euro.

În 2020 un olandez de 59 de ani a furat două tablouri, unul pictat de Van Gogh și celălalt de Franz Hals, din Muzeul Singer Laren (zona Amsterdam), repectiv de la Muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden din Leerdam. Făptuitorul a fost prin prin probe ADN și condamnat la opt ani închisoare, iar lucrarea lui Van Gogh a fost recuperată în 2023.

Muzeul Westfries din Hoorn a fost jefuit în 2023 de 20 de lucrări ale unor artiști olandezi și câteva piese de argint din colecția muzeului, din un jaf estimat la 10-15 milioane euro.

Caz fericit a fost furtul în 1991 a 20 de tablouri de Van Gogh furate de la Muzeul Stedelijk din Amsterdam. Jefuitării au fost prinși într-o oră și lucrările recuperate integral.

Tot un caz fericit a fost recuperarea în 1989 a 3 lucrări de Vincent van Gogh din Muzeul Kroller-Muller din Otterlo. Hoții, care ceruseră o recompensă de 2.5 milioane de dolari în 1988, au fost depistați în anul următor și arestați.

În anii când tehnologia încă nu era la nivelul de azi, recuperările au fost posibile mai ușor.

Piese de tezaur dacic din patrimoniul Muzeului Banatului

Aș avea o explicație, de ce sunt numeroase furturile de artă în Olanda: în primul rând patrimoniul lor este foarte bogat, au multe muzee, în al doilea rând este și factorul geografic. Țările de Jos fiind situate la Marea Nordului, hoții pot dispărea ușor cu o barcă în lumea largă”, a opinat directorul Muzeului Banatului pentru Presshub.

Cercetările sunt în curs în cazul jafului pieselor din tezaurul dacic. Este activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a fost cerut sprijinul Interpol. Este investigat un autovehicul suspect care ar fi fost implicat în dinamitarea zidului.

Ministerul de Externe și Ministerul Culturii din România au fost notificate de autoritățile olandeze, iar Muzeul Național de Istorie este în legătură permanentă cu direcțiunea Muzeului Drents.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministrul Educației, apel la candidatul coaliției: „România are nevoie de o nouă revoluție a bunului simț și unității”

Ministrul Educației, Daniel David, apel la candidatul coaliției: „România...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la...

Diana-Ștefana Baciuna, despre furtul pieselor de tezaur: „O reală lovitură adusă istoriei noastre”

Diana-Ștefana Baciuna, despre furtul pieselor de tezaur din Muzeul...