Thierry Breton își dă demisia din Comisia Europeană și o acuză pe Ursula von der Leyen de practici politice îndoielnice | Euractiv

Data:

spot_img

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, și-a anunțat demisia din Comisia Europeană, după o dispută cu președinta Ursula von der Leyen. Breton și-a exprimat nemulțumirea față de cererea acesteia de a retrage candidatura sa, invocând motive personale nespecificate și un posibil troc politic privind portofoliile viitoare ale Franței în cadrul Comisiei.

ACTUALIZARE: Emmanuel Macron îl propune pentru funcția de comisar european pe Stéphane Séjourné.

De la intrarea în Parlamentul European, Séjourné a activat în Comisia pentru Afaceri Juridice (2019–2022), Comisia Specială pentru Inteligența Artificială în Epoca Digitală (2020–2022) și Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitatea de Gen (din 2022).

Séjourné a mai fost ministru de externe în guvernul Gabriel Attal și în actualul guvern sub Michel Barnier.

Cu toate acestea, într-o postare pe Instagram, Séjourné a afirmat că numirea sa în calitate de comisar european pentru Franța va însemna că va fi destituit din funcția de ministru de externe.

Totodată, Séjourné afirmă în postarea sa că va fi o provocare dificilă să livreze o agendă ambițioasă Parlamentului European.

Breton o acuză pe Ursula von der Leyen de manevre politice și o lipsă de transparență în distribuirea portofoliilor de comisari

Thierry Breton, care a ocupat funcția de comisar european pentru piața internă timp de cinci ani sub conducerea Ursulei von der Leyen, a anunțat public decizia sa de a demisiona din Comisia Europeană. Demisia sa aruncă o umbră asupra modului de guvernare a președintei Comisiei, conform Euractiv.

Acesta fusese nominalizat pentru un nou mandat de către președintele francez Emmanuel Macron înainte de vară, dar relația sa tensionată cu von der Leyen s-a agravat în ultimele luni.

Breton a făcut publică o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, în care o acuză pe acutala președintă că i-a cerut Franței să îi retragă candidatura fostului comisar din motive personale, fără să discute direct cu el. 

Mai mult, Breton sugerează că președinta Comisiei a încercat să ofere Franței, în schimb, un portofoliu politic mai influent în viitorul executiv european.

„Mi-ați cerut Franței să-mi retragă candidatura – din motive personale pe care nu le-ați discutat niciodată cu mine – și ați oferit, în schimb, un portofoliu aparent mai influent pentru Franța în viitoarea Comisie”, a scris Breton în scrisoarea publicată pe rețeaua socială X.

Sursa: Thierry Breton/ X

Disputa dintre cei doi ar putea avea legătură cu încercarea Ursulei von der Leyen de a asigura o paritate de gen în viitoarea Comisie, cerând statelor membre să nominalizeze un număr egal de femei și bărbați pentru a atinge acest obiectiv. 

De asemenea, în scrisoarea sa de demisie, Breton o acuză pe von der Leyen că a propus schimbarea candidaților în funcție de obținerea unor portofolii mai avantajoase, descriind acest gest drept „un nou exemplu de practici de guvernare îndoielnice”.

Nu este clar dacă von der Leyen a cerut retragerea lui Breton doar pentru a respecta paritatea de gen sau din cauza unor divergențe politice. De asemenea, rămâne incert dacă Franța va propune o femeie în locul său, deși Marie Toussaint, fostă candidată a Verzilor, a solicitat acest lucru pe rețeaua socială X.

Tensiunile dintre Breton și von der Leyen nu sunt noi. În ultimele luni, comisarul și-a exprimat în mod deschis nemulțumirea față de unele decizii ale președintei Comisiei. 

În martie, Breton a contestat public candidatura lui von der Leyen la conducerea PPE pentru alegerile europene. În aprilie, împreună cu alți comisari, i-a cerut să reanalizeze numirea lui Markus Pieper ca reprezentant pentru IMM-uri, insinuând că decizia a fost influențată politic, având în vedere apartenența acestuia la CDU, partidul lui von der Leyen.

Un alt moment tensionat între cei doi a avut loc când Breton i-a cerut lui Elon Musk, proprietarul platformei X (fosta Twitter), să respecte legislația europeană privind moderarea conținutului online (DSA).

Sursa: Thierry Breton/ X

Această decizie, luată fără consultarea prealabilă a colegiului comisarilor, a provocat o reacție puternică din partea Ursulei von der Leyen. Breton a fost, de asemenea, criticat dur de organizațiile societății civile pentru modul în care a gestionat situația.

În acest moment, nu se știe dacă Breton va fi cooptat în noul guvern francez sub Michel Barnier, care urmează să fie anunțat în această săptămână. 

Decizia sa de a demisiona din Comisie a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la dinamica internă a conducerii europene și la modul în care sunt luate deciziile politice majore, potrivit Euractiv.

Articolul în engleză poate fi citit aici.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related