Thomas Jolly, omul care a pus cap la cap întreaga ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din acest an

Data:

spot_img

Thomas Jolly, omul care a pus cap la cap întreaga deschidere a Jocurilor Olimpice, a reușit să conceapă cea mai dezbătută ceremonie din istoria evenimentului sportiv. The New York Times titrează că e „cea mai stilată ceremonie din istorie”, pe când The Guardian scrie ca e „un mare kitsch pe râu”.

În spatele evenimentului care a durat 4 ore stă regizorul de teatru Thomas Jolly, un francez care nu s-a născut în burghezie, ci în partea mai întunecată a Franței, unde a simțit în propria ființă ce înseamnă bullyingul și divizarea.

Ceremonia din capitala Franței a avut sportul drept pretext, dar adevărata miză a fost să etaleze măreția istoriei și a culturii franceze, marcând cu mult curaj subiecte politice și controverse din prezent, încercând să aducă laolaltă o lume din ce în ce mai divizată. Nu știm dacă efectul a fost cel dorit sau dacă opiniile au devenit și mai radicale, dar știm că cine a văzut acest spectacol, nu a rămas indiferent.

La 42 de ani, Jolly este considerat un rebel al teatrului francez, pentru care “scena de teatru este prea mică”, după cum spune criticul de teatru francez Joëlle Gayot în Le Monde. Așa că Sena și centrul Parisului au devenit platforma sa pentru un show care a fost discutat îndeaproape cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Citește și: Camelia Bogdan, reacție după răspunsul instanței cu privire la cazul milionarului Ovidiu Tender

Thomas Jolly și-a pus bazele carierei în actorie de la 11 ani

Thomas Jolly a fost desemnat încă din 2022 director artistic al celor 4 ceremonii care marchează Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice din Paris 2024. Pe atunci, președintele Paris 2024, Tony Estanguet, declara “acordând direcția artistică a ceremoniilor lui Thomas Jolly este o alegere curajoasă, dar în acord cu viziunea noastră.”

Jolly, cunoscut ca fiind un reprezentant al minorității LGBTQ+, s-a născut într-un sat din Normandia, într-o comunitate în care s-a simțit constant respins. S-a refugiat în teatru și a pus, încă de la 11 ani, bazele unei cariere în actorie. A continuat să studieze actoria, însă nevoia sa de exprimare l-a dus către regia de teatru.

Continuarea, în Culturaladuba.ro

Citește și: Cum s-a văzut ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din acest an: Paris sera toujours Paris! Iubire și sport în orașul luminilor | Gazeta de Stâlpeni

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Instagram / Thomas Jolly)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...

Biblioteca Batthyaneum, restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro

Biblioteca Batthyaneum, care adăpostește cea mai valoroasă colecție de...

„Luminile lui Caravaggio” aduc strălucirea artei europene la Timișoara

„Luminile lui Caravaggio” strălucesc la Timișoara, într-o expoziție impresionantă...