* 3,3 milioane de lei s-au alocat de la Guvern pentru conectarea la apă a 4 sate din comuna Țibana. Era 2007
* În 2012, campania electorală, primarul anunță finalizarea lucrării
* Conductele nu erau interconectate, nu exista stație de pompe, nici cămine de vizitare
* S-a semnat recepția pe lucrări neefectuate
* În 2019 s-au alocat a doua oară bani pentru aceeași lucrare. Banii de la Guvern se fură cel mai ușor
* Oamenii și-au pierdut speranța, nimeni nu e vinovat, faptele s-au prescris. Stat eșuat
În 2007, Guvernul a aprobat investiția în rețeaua de apă pentru comuna Țibana. Cinci ani mai târziu, cu chiu cu vai, șantierul a fost terminat și toată lumea s-ar fi așteptat să curgă apă la robinet. N-a fost așa, nu este apă nici măcar acum, după 9 ani.
Recepția falsificată a ascuns marele jaf
Lucrarea inițială de 3,3 milioane de lei a fost plătită integral fără să fie finalizată. Fostul primar a aprobat recepția, deși lipseau componente importante din sistemul de aducțiune a apei: cămine de vizitare, stații de repompare, întreruperi în rețea, conductele nefiind interconectate. În 2014 a fost prima tentativă de punere în funcțiune a rețelei de apă de la Țibana, dar a fost exact ca în legenda Meșterului Manole: umpleau bazinul cu apă ziua și până a doua zi, fără pompe puse în funcțiune, acesta era gol.
Lucrarea fusese făcută atât de prost de firma executantă, ajunsă la faliment între timp, încât bazinul avea găuri de la țevile de fier-beton. Toată apa ajungea în pământ.
Este exemplul cel mai clar care arată cum se fură banii publici și cum România bate pasul pe loc: acum Primăria Țibana cere de la Guvern alți bani, 2,2 milioane de lei pentru a termina totuși lucrarea. N-au trecut decât 14 ani.
Citește articolul integral în Reporteris