Cum a jucat România ruleta rusească având glonțul de AUR pe țeavă. Trocurile politice la minut, bătute de strategiile pe termen lung.
Scorul uluitor obținut de candidatul pro-rus Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale (23%) a fost explicat facil, doar prin efectul TikTok.
Rețeaua chinezească cu aproape 9 milioane de utilizatori în România este netransparentă și nereglementată la nivel de UE. Se știe că generează adicție și compulsivitate. Se știe și mecanismul de viralizare a conținuturilor: emoția.
Documentele desecretizate miercuri de CSAT arată că a existat o campanie furibundă de promovare pe TikTok, finanțată și coordonată de actori statali, cel mai probabil de Federația Rusă. La aceștia se adaugă însă complicii interni.
Părea neverosimil ca inundarea TikTok cu mesaje naționaliste și extremiste, într-o campanie tip blitz-krieg, să treacă neobservată, pe sub radarul tuturor.
Și totuși, secretul a fost păstrat până miercuri, între cele două tururi de scrutin.
Informațiile provenite de la SRI și SIE erau însă anterioare turului I. Multă lume s-a întrebat de ce nu au acționat înainte. Bună întrebare, e de discutat. Posibil pentru a aduna probe și a devoala toți complicii. Pe de altă parte, un atac la securitatea națională de acest gen și de o asemenea amploare este o premieră, nu cred că există un manual de proceduri. Și nimeni nu a avut curajul să-și asume.
Totuși, oamenii hipnotizați de clipurile de pe TikTok sunt reali. Peste 2 milioane de români au pus ștampila pe necunoscutul C. Georgescu, într-un gest de frondă față de partidele tradiționale.
Profilul candidatului Georgescu a fost construit parcă după anumite tipare de gândire, iar victimele au fost selectate și targetate aproape științific. Cocktail-ul conține elemente new age, dacopatie, idei mistic-religioase. Au fost viralizate teorii ale conspirației care au generat spirale ale tăcerii față de discursurile oficiale, mainstream. Alegătorii vrăjiți au păstrat secret că-l votează pe Georgescu, candidatul profilat ca anti-sistem. Un secret pe care-l știau însă milioanele de votanți din bula TikTok.
La succesul lui Georgescu au contribuit însă major și interesele mărunte ale partidelor. Să ne amintim puțin ce ne propuneau PNL și PSD. Rețeta clasică ”răul mai mic”. Era aproape oficial că în turul II va intra Marcel Ciolacu – candidatul PSD. Dreapta fragmentată părea incapabilă să trimită pe cineva mai departe, așa că ”răul cel mare” – care urma să fie sac de box pentru Ciolacu – era George Simion – candidatul extremist al AUR.
Numai că neprevăzutul s-a întâmplat: după ora 18, Simion a stagnat, iar din urmă venea tare Elena Lasconi, candidata USR. Tradiția prezidențialelor spune că în turul II candidatul PSD pierde sigur în fața candidatului de dreapta.
Nu știm cu certitudine ce s-a întâmplat în acele ore, dar unele teorii susțin că PSD a transferat masiv voturi către C. Georgescu, pentru a o îndepărta pe Lasconi. Dacă e așa, strategia politică la minut a dat greș: Georgescu a ajuns pe locul I, iar Ciolacu a fost depășit de Lasconi cu sub 3.000 de voturi, ratând finala.
Lasconi a fost Lebăda Neagră (factorul neprevăzut) care a dat peste cap toate aranjamentele. PSD și-a tras un glonț de AUR în picior, decontând și la parlamentare, unde partidul extremiștilor a terminat pe locul doi.
Așa au ajuns extremiștii (AUR+SOS+POT) să controleze peste 30% din Parlament, iar restul partidelor s-au văzut nevoite să anunțe o coaliție pro-europeană de conjunctură, care să o susțină pe Lasconi în turul II.
Din pivot tradițional al puterii, PSD s-a transformat, cu 22%, într-un ”liant” între pro-europeni și pro-ruși. Rămâne de văzut dacă va ieși sfârtecat între cele două curente.
Pe blatul inițial al PNL-PSD s-au bătut mai mulți decât era prevăzut și fiecare s-a ales cu frimituri. Foștii fripturiști sunt actualii frimituriști, care negociază cu cerbicie nu binele general, ci un bine individual, exclusivist.
Practic, pe lângă ingerința Rusiei, la situația actuală au contribuit orgoliile mărunte ale Dreptei, o diasporă mereu nemulțumită, rezerviștii supărați pe scăderea de stimă și statut în societate, dar și pierzătorii economici ai tranziției – convinși că pentru toate neîmplinirile personale singurul vinovat e ”sistemul”.
Cine își închipuie că a descoperit ”rebelul” anti-sistem pe TikTok trebuie să fie tare naiv. Credeți că la acest nivel este lăsat ceva la voia întâmplării? În lumina noilor informații, pare că C.Georgescu e un produs al sistemului sau cel puțin al unei părți din el. Amintiți-vă de Matrix. Rebelul Neo nu este cel care răstoarnă sistemul, ci chiar un produs al sistemului, virusul prin care Matrix-ul se imunizează.
Din acest punct de vedere, Elena Lasconi pare surpriza care a răsturnat calculele sistemului. Nu știm cu certitudine, dar cu siguranță pare alternativa mai bună la C. Georgescu, despre care apar noi și noi informații.
Bomba socială nu este deloc neutralizată după desecretizarea documentelor CSAT. Sondajele îl dau încă pe C. Georgescu drept favorit. Asta pentru că fanii lui au convingeri adânc înrădăcinate în structura de personalitate, alimentate, rafinate și cristalizate în ani de zile. De fapt, asta a făcut Rusia în ultimii 10-15 ani: a crescut generații favorabile, pe care le-a activat la momentul oportun. Spre deosebire de România, amatoare de combinații și strategii la minut. Tradiționala cârpeală.
Din păcate, pentru votanții de mai sus, orice încercare de convingere cu argumente logice, raționale, este sortită eșecului. Emoția e singurul stimul la care răspund. Mai degrabă vor da foc la țară decât să admită că au fost duși de nas cu un truc atât de ieftin, care i-ar anula moral. Vor da vina pe ocultă, pe bubuli, pe sistem, pe oricine, mai puțin pe ei. Nu ar trebui să procedeze așa: în fond confruntarea a fost inegală, au fost victimele unui plan minuțios, executat cu sânge rece de experți în marketing digital, comunicare, sociologie și psihologie a mulțimilor.
Așadar, strategia ”revenge-politics” a grupurilor marginalizate riscă să ne arunce într-un thriller de Sărbători. Am fost prinși ”singuri acasă”, hoții sunt profesioniști, iar noi nu suntem nici pe departe atât de deștepți precum Kevin. Iar filmul este încă în derulare. Are final deschis și depinde doar de noi dacă se va termina cu happy-end.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!