Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 prin expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate și filme

Data:

spot_img

Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul „35 de ani de libertate”.

Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timişoara în această perioadă.

„Cu acest program, comemorăm şi onorăm curajul şi sacrificiul generaţiei din 1989. Dar vrem mai mult decât atât. Scopul nostru este, pe de o parte, să ajungem la generaţiile tinere care nu ştiu prea multe despre comunism şi Revoluţie. Pe de altă parte, vrem să le reamintim generaţiilor mai mature miza acelor zile şi provocările prin care Europa trece acum. Libertatea şi democraţia nu ar trebui să fie luate ca acel ceva care vine de-a gata, dimineaţa la cafea. Ci trebuie apărate şi protejate, zi de zi”, spune primarul Dominic Fritz, miercuri, potrivit Agerpres.

Citește și: E bun Trump pentru România? Care e pericolul? | Deutsche Welle

Seria de evenimente va fi deschisă de patru momente istorice cu o mare însemnătate: căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie) şi decesul lui Corneliu Coposu (11 noiembrie), revolta de la Braşov (15 noiembrie), revolta de la Budapesta din 1956.

„Aufarbeitung. RDG şi România în cultura memoriei” este expoziţia care va fi vernisată sâmbătă, ora 17,00, la Memorialul Revoluţiei din Timişoara, unde va rămâne deschisă până în 17 noiembrie. Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu IICCMER şi Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED, în organizarea Consulatului Germaniei la Timişoara, Memorialului Revoluţiei din 1989, a Centrului Cultural German şi ifa – Institutul pentru Relaţii Externe.

„Corneliu Coposu, o viaţă întreagă pentru principii şi valori” este expoziţia deschisă în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie, pe faleza Bega (lângă Vila Mal), în organizarea Fundaţiei Corneliu Coposu.

Tot sâmbătă, de la ora 17,30, la Cinema Victoria se va proiecta pelicula „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, urmată de o discuţie cu Marius Boeriu şi Dănuţ Iacob, preşedintele şi respectiv vicepreşedintele Asociaţiei 15 noiembrie 1987 Braşov, protagonişti ai filmului şi ai revoltei anticomuniste de la Braşov.

Duminică, de la ora 17,00, este programată lansarea cărţii „Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983”, la Memorialul Revoluţiei.

Citește și: De ce nu pot fi criticați judecătorii din CSM de colegii magistrați. Cazul Costică Ciocan

Luni, de la ora 11,30, la Universitatea de vest Timişoara se va desfăşura dezbaterea „Am învăţat să fim liberi? 35 de ani de la Revoluţie”.

Tot luni, de la ora 19,00, la Opera Naţională Română din Timişoara va avea loc Gala Corneliu Coposu, care va avea trei părţi: premierea tinerilor câştigători ai concursului de eseuri organizat de Fundaţia Corneliu Coposu, conferinţa susţinută de istoricul Thierry Wolton şi concertul de gală al sopranei Teodora Gheorghiu Spiess şi al baritonului Sorin Coliban, acompaniaţi la pian de Diana Ionescu.

Până în 15 ianuarie 2025, la Memorialul Revoluţiei rămâne deschisă expoziţia „Fotografii ascunse. Budapesta, revoluţie, 1956”, care oferă o selecţie de fotografii din 1956, din colecţia de fotografii istorice a Muzeului Naţional al Ungariei, adunate după schimbarea de sistem în 1989.

Primăria Municipiului Timişoara are în derulare concursul de fotografie „Revoluţionarul din familia mea”, dedicat elevilor din Timişoara şi din localităţile periurbane. Fotografiile trimise vor fi evaluate de un juriu de specialitate, iar cele mai bune vor fi expuse şi premiate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Memorialul Revoluției din Timișoara / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...