Doar 2,5% din numărul total al studenţilor şi elevilor români muncesc în timpul studiilor, în timp ce media europeană a elevilor şi studenţilor care au un loc de muncă în timpul studiilor este de 18%, potrivit unui studiu prezentat marţi de preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.
El a făcut cunoscute rezultatele studiului în contextul crizei de angajaţi care afectează industria HoReCa.
Deficitul vine în condițiile în care angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, in valoare de 250 lei, pentru fiecare elev si student incadrat in munca pe perioada vacanțelor. Astfel, angajarea elevilor si studentilor se poate realiza pe perioada vacantelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare elev si student pentru care s-a incheiat contract individual de munca. Diferenta dintre stimulentul lunar acordat si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii.
„Am făcut cunoştinţă cu nişte tineri elevi care doresc să facă o conferinţă pe tema ospitalităţii şi pe care vrem să-i sprijinim. Şi acesta poate fi un răspuns (la criza forţei de muncă din HoReCa, n.r.), pentru că în România doar 2,5% din studenţi şi elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%, ca să nu spun de o ţară precum Olanda, care se apropie de 50% din studenţi şi elevi care, în timpul studiilor, practică un job”, a afirmat Călin Ile, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, potrivit Agerpres.
Liderul FIHR a menţionat că antreprenorii din HoReCa trebuie să susţină importul de forţă de muncă din afara ţării.
Articolul integral poate fi citit pe G4 Media.