Țintă aeriană detectată în Marea Neagră. Patru avioane de luptă au fost ridicate de la sol

Data:

spot_img

O țintă aeriană a fost detectată de sistemul de supraveghere radar al României în largul Mării Negre, la aproximativ 45 de km de Sfântu Gheorghe, sâmbătă dimineață, în jurul orei 2:30. În urma semnalării, patru avioane de luptă au fost ridicate de la sol pentru a evalua situația, a informat Ministerul Apărării Naționale (MApN), potrivit Agerpres.

„Ca urmare a faptului că ţinta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională. Astfel, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, se arată într-un comunicat al MApN.

Conform aceleiaşi surse, semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4:00, în zona Gura Portiţei. La acel moment, Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din zona de nord-est a judeţului Constanţa.

Citește și: Moldova iese la vot: Trenul european vine o singură dată

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către localitatea Cogealac din judeţul Constanţa, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul naţional fiind de 19 kilometri. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ţinta în niciun punct de pe traseul de evoluţie.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4:30.

„Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5:10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, începând cu această dimineaţă, cercetări în zonă”, se mai menţionează în comunicat.

MApN precizează că a informat în timp real structurile aliate cu privire la situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.

Citește și: Secretarul general al NATO, Mark Rutte, își exprimă solidaritatea cu România după incidentul cu drone

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: MApN / Facebook – Arhivă)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scrisoare deschisă către peneliști: „Nu vă cer să-l retrageți pe Ciucă, vă cer să nu-l votați!”

Scrisoare deschisă către peneliști: „Nu vă cer să-l retrageți...

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...

Întâlnire SUA – China. Temerile liderilor europeni

Liderii europeni și-au exprimat îngrijorarea față de o posibilă...

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina | The Epoch Times

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina:...