„Tipografic majuscul” deschide seria evenimentelor „DIALOG Teatru-Film”, organizate de UNATC

Data:

spot_img

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” inaugurează în 9 iunie, de la ora 19.00, o serie de evenimente sub titulatura „DIALOG Teatru-Film”.

Pe Insula UNATC, în sediul din str. Matei Voievod nr. 75-77, va avea loc o primă întâlnire și dialog deschis cu regizorii Gianina Cărbunariu, Radu Jude și cu actorii Șerban Lazarovici și Silvian Vâlcu, moderată de Andrei Rus.

Discuția va fi urmată la ora 21:00 de o proiecție în aer liber a filmului „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, adaptat după spectacolul Gianinei Cărbunariu, cu Șerban Lazarovici în rolul principal.

Dialogul și proiecția de film din 9 iunie sunt introduse și pregătite de o reprezentație specială, sâmbătă, 28 mai, de la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, a spectacolului „Tipografic majuscul”, în regia Gianinei Cărbunariu, cu Silvian Vâlcu în rolul principal.

„În cazul „Tipografic majuscul”, teatrul și filmul constituie două modalități diferite de exprimare artistică, ce chestionează colaborativ același episod din istoria recentă a României: protestul anticomunist din septembrie 1981 al tânărului Mugur Călinescu. În mai s-au împlinit 101 ani de la înființarea Partidului Comunist Român.

Ce valabilitate, relevanță și putere au teatrul și filmul în chestionarea istoriei recente a României, dominată de un unic narativ politic, comunismul? Joi, 9 iunie, vom discuta cu autorii și protagoniștii celor două producții artistice despre puterea artei de a interveni rectificator în istorie, dar și despre specificul adaptării unui context particular desprins dintr-o anumită realitate în convenții ce par, la o primă vedere, foarte diferite: în teatru și în cinema”, au transmis organizatorii evenimentului.

Partenerii evenimentului sunt Freedom House Romania și Teatrul Odeon.

Citește și: Poezie pe piatră și caricaturi tubulare, concepte inedite ale lui Ion Barbu

Despre „Tipografic majuscul”: spectacol și film

Spectacolul de teatru „Tipografic majuscul” este o co-producţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi face parte din proiectul european „Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”.

Regizoarea Gianina Cărbunariu a ales ca material de arhivă dosarul minorului Mugur Călinescu. „Metoda de lucru a fost interogarea documentului prin mijloace teatrale. Scenariul care stă la baza spectacolului „Tipografic majuscul” este un colaj de materiale ready-made (documente și interviuri), însă spectacolul este un exercițiu de imaginație, o ficțiune ce încearcă să chestioneze aceste urme ale unei realități din istoria recentă și felul în care ele ne ajută să înțelegem lumea în care trăim astăzi”, spune Gianina Cărbunariu.

Filmul „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeaşi perioadă.

Mugur Călinescu (28 mai 1965 – 13 februarie 1985) avea doar 17 ani şi era elev la Liceul A.T. Laurian din Botoşani când, în septembrie 1981, a alertat organele de Securitate timp de o lună pentru că a scris pe ziduri şi panouri inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești, față de situația dezastruoasă a economiei din acea perioadă. După ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate. La doi ani după momentul septembrie 1981, Mugur Călinescu se îmbolnăvește de leucemie și moare în anul 1985.

Accesul la eveniment

La reprezentația din 28 mai a spectacolului „Tipografic majuscul”, biletele sunt puse în vânzare de Teatrul Odeon, AICI.

Studenții UNATC au rezervate gratuit 30 de locuri. Pentru înscrieri, sunteți rugați să trimiteți un mail până vineri, 27 mai, ora 20:00, la adresa: rezervari@unatc.ro.

La discuția și proiecția de joi, 9 iunie (Insula UNATC, în sediul din Matei Voievod nr. 75-77), intrarea este liberă în limita locurilor disponibile (aproximativ 100 de locuri). Evenimentul este deschis tuturor celor interesați.

Citește și: Prima ediție a Târgului de carte și Festivalului de literatură contemporană SepsiBook, la Sfântu Gheorghe. Scriitorii invitați și programul evenimentului

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...