Titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru Dumitru Șotorog, vătaful călușarilor din Ceata de la Dăbuleni.
Această nouă recunoaștere a valorii Călușului doljean vine la 14 ani de la primul titlu de Tezaur Uman Viu, care a fost acordat în anul 2010 lui Nicolae Veleanu, vătaful Cetei din comuna Giurgița
Și atunci, ca și acum, demersurile au fost făcute de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. În cazul lui Nicolae Veleanu titlul a fost decernat post-mortem, în noiembrie 2012.
Dumitru Șotorog este un etalon pentru dansul călușeresc
Dumitru Șotorog se regăsește pe lista publicată de Ministerul Culturii la poziția a 13-a, domeniul: spiritualitate – dansator (călușar), nr. DPC 1965 / 21.03.2024.
„Originar din Dăbuleni – Dolj, Dumitru Șotorog, zis Mitriță, este un etalon pentru dansul călușeresc și o autoritate în ce privește performarea Călușului tradițional, arhaic care evidențiază atât calitățile coregrafice ale călușarilor din Dăbuleni dar și valențele vindecătoare ale dansului și ritualului călușeresc.
Dumitru Șotorog a jucat Călușul încă de copil, în 1988 devenind membru al cetei conduse de Gheorghe Iufu, iar din 1994 este vătaful călușarilor dăbuleni.
Recunoașterea măiestriei sale și a autorității în ce privește dansul călușeresc o are și din partea celor care organizează proiecte culturale dedicate și care i-au acordat premii atât personale cât și cu ceata pe care o conduce”, declară Amelia Etegan, managerul CJCPCT Dolj.
Continuarea în Știri Craiova
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: stiricraiova.ro)