Tot mai multe dovezi că insectele simt durere. Să modificăm legea privind protecția animalelor?

Data:

spot_img

Cel puțin un trilion de insecte sunt ucise anual pentru alimentația umană și ca hrană pentru animale. Metodele cele mai uzuale de omorâre a insectelor includ căldura sau frigul extrem, adesea precedate de înfometare. Prin comparație, „doar” 79 de miliarde de mamifere și păsări sunt sacrificate anual pentru consumul uman.

Inițial, cercetătorii au considerat că multe animale simt durerea, cu excepția insectelor. Dar, după analiza a peste 300 de studii științifice, oamenii de știință au găsit dovezi că cel puțin unele insecte simt durere. Alte insecte încă nu au fost încă studiate suficient de detaliu, scrie The Conversation.

„De asemenea, am realizat propriul nostru studiu cu privire la răspunsul bondarilor la stimuli potențial dăunători. Modul în care au reacționat la stimuli a fost similar cu răspunsurile la durere la oameni și la alte animale pe care le acceptăm să simtă durerea.

Pesticidele ucid trilioane mai multe insecte în fiecare an. Cauza reală a morții este adesea paralizia, asfixierea sau dizolvarea organelor interne, uneori pe parcursul mai multor zile”, arată publicația.

Citește și: Mini-Schengen pentru România și Bulgaria. Este posibilă renunțarea la controale între cele două țări?

Mulți chirurgi credeau că nici bebelușii nu simt durere

Un răspuns la întrebarea dacă insectele simt durere este greu de dat. Durerea este o experiență personală. Dificultatea de a diagnostica durerea atunci când ființa în cauză nu poate vorbi este ilustrată de modul cum erau tratați până de curând bebelușii umani în timpul intervenției chirurgicale.

„În anii 1980, mulți chirurgi credeau că bebelușii nu simt durere și rareori foloseau anestezice, deoarece au considerat că răspunsurile evidente ale lor, cum ar fi țipetele și zvârcolirea, erau «doar reflexe». Chiar dacă încă nu avem dovezi că bebelușii simt durere, cei mai mulți acceptă acum că da, aproape certitudine.

Pentru orice ființă care nu își poate comunica direct suferința, trebuie să ne bazăm pe bunul simț și pe probabilitate. Cu cât găsim mai mulți indicatori de durere, cu atât probabilitatea este mai mare.

Este important să folosiți criterii consecvente pentru animale și să căutați aceiași indicatori comportamentali de durere la insecte pe care i-ar folosi la o vacă sau un câine de companie”, scrie The Conversation.

Citește și: Bani europeni pentru refugiați ucraineni. Ce riscă România din cauza abuzurilor

Dacă insectele simt durere, combaterea dăunătorilor ar provoca suferință în masă.

Cu toate acestea, dezbaterile și legislația în materie de protecția animalelor ignoră aproape în totalitate insectele. Un motiv este acela că, din punct de vedere istoric, insectele au fost adesea privite ca fiind prea simple și cu o durată de viață prea scurtă.

Dar apar tot mai multe dovezi că insectele simt durerea.

Guvernul britanic a stabilit un precedent cu caracatița și homarii: dacă există dovezi clare ale durerii, legea trebuie să garanteze protecția animalelor respective.

Cel puțin o parte dintre insecte îndeplinesc acest standard, așadar e timpul să le apărăm, scrie The Conversation, care recomandă includerea insectelor sub incidența Legii Protecției Animalelor din Marea Britanie promulgată în 2022.

Publicația științifică recomandă dezvoltarea pesticidelor mai umane, care ucid insectele mai repede și le minimizează suferința. (Mai multe în The Conversation).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...