Tot mai mulți tineri afectați de bolile cardiovasculare în Iași. Cel mai tânăr pacient cu infarct avea doar 24 de ani | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Tot mai mulți tineri din Iași suferă de afecțiuni cardiovasculare în ultimii ani. În trecut aceste boli erau caracteristice vârstnicilor. Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași, atrage atenția că perioada de așteptare pentru un consult poate varia între șase luni și doi ani.

Medicul menționează că ajung la spital pacienți foarte tineri cu o patologie extrem de gravă, numită disecție de aortă, cauzată în principal de hipertensiunea arterială netratată. Fiind tineri, acești pacienți nu se gândesc că ar putea avea tensiuni arteriale foarte ridicate, de 180, 200 sau chiar 220 mmHg, și trăiesc fără să conștientizeze că sunt bolnavi. Unii nu merg la medic sau, dacă o fac, nu urmează tratamentul prescris. Adesea, aceștia minimizează problema, considerând că o tensiune mai ridicată nu e gravă, ajungând la spital doar când aorta s-a fisurat. Medicul subliniază că disecția de aortă este o afecțiune extrem de gravă, cu o rată a mortalității aproape de 100% dacă nu este tratată la timp.

Citește și: O dronă a intrat în spațiul aerian al României. Două aeronave F-18 și două F-16, ridicate de la sol

Tinerii evită adesea controalele medicale

„Vârsta pacienților cu boli cardiovasculare a scăzut considerabil, afecțiuni care în trecut erau caracteristice persoanelor vârstnice. În prezent, cel mai tânăr pacient operat de bypass aorto-coronarian la Iași avea doar 24 de ani, un fost student care a suferit un infarct miocardic acut. Este important de menționat că aici nu sunt incluși pacienții cu afecțiuni cardiovasculare congenitale, care necesită intervenții încă din copilărie. Însă, bolile aterosclerotice și degenerative apar tot mai devreme, în mare parte din cauza unor factori precum fumatul, consumul de alcool, stresul și alți factori de risc”, a declarat  Prof. Grigore Tinică.

Medicul subliniază că printre factorii care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare se numără și predispoziția genetică, dar și stresul. Stilul de viață modern, foarte stresant, are un impact semnificativ, iar populația cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani evită adesea controalele medicale.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: SURSE Ciolacu a vrut-o pe „independenta” Laura Vicol pe listele de la Bacău. După un scandal uriaș, propunerea a picat

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok: viața personală în prim-plan | Aktual24

După eșecul electoral, Ciolacu mizează pe TikTok. Președintele PSD...

„Trei kilometri până la capătul lumii”, filmul propus de România la Oscar, a fost prezentat la Tulcea

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de...