Tot mai mulţi turişti români vizitează Rimetea, „Destinaţia anului 2025” la „Sate de poveste”

Data:

Localitatea Rimetea, un „sat de poveste” vechi de aproape opt secole, unde a fost marcată duminică deschiderea sezonului turistic, este vizitată, în ultimii ani, de tot mai mulţi români, în trecut predominând turiştii din străinătate, în special din Ungaria, informează Agerpres.

„Cred că numărul turiştilor depăşeşte anual 100.000. Majoritatea acestor turişti vin deja din ţară, de la noi, restul din Ungaria, Germania şi Austria”, a spus, duminică, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Rimetea, Anna Maria Kiraly.

Ea a adăugat că vin şi grupuri organizate de turişti americani, care vizitează toată Transilvania şi se cazează în Rimetea o noapte sau două.

Potrivit acesteia, turiştii sunt atraşi în primul rând de casele monument istoric, zugrăvite în alb, cu acoperiş în două ape, cu geamuri alungite şi cu obloane verzi, şi de cadrul natural, unde se fac multe drumeţii.

Câştigătoare, recent, a locului 1 la categoria „Sate de poveste”, la Gala „Destinaţia Anului 2025”, podiumul fiind completat de Mila 23 (Tulcea), locul 2, şi Breb (Maramureş) şi Biertan (Sibiu), locul 3, Rimetea este una dintre cele mai frumoase destinaţii rurale din România, cu zeci de pensiuni.

Pentru al doilea an consecutiv, Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Rimetea, formată din 26 de antreprenori locali, a organizat duminică un eveniment prin care s-a marcat deschiderea sezonului turistic.

„Prin acest eveniment, marcăm deschiderea sezonului şi am pregătit programele prin care arătăm ce pot face turiştii anul acesta la Rimetea. Avem de la activităţi sportive, pe biciclete, bărci gonflabile pentru rafting, până la ateliere de artizanat, activităţi pentru copii, dar şi tururi ghidate. Ca o noutate pentru acest an, vrem să organizăm în fiecare duminică un tur gratuit ghidat al satului, pentru toţi cei care vin aici, ca să cunoască un pic şi istoria şi oportunităţile de a petrece timpul liber în acest sat”, a spus vicepreşedintele asociaţiei, Incze Zsuzsanna.

Citește și: Donald Trump Jr. va vizita Bucureștiul, în cadrul unui turneu de afaceri în Europa de Est

Pentru că şi mâncarea contribuie la renumele satului, organizatorii s-au pregătit şi din punct de vedere gastronomic, astfel încât cei prezenţi la eveniment au putut degusta preparate pe care, în timpul sezonului, le pot comanda la pensiunile şi restaurantele din localitate.

O localitate în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, Rimetea este un sat-monument, cu case construite în stil neoclasic. Cea mai veche casă din sat are inscripţionat pe o grindă anul 1668.

Un obiectiv de neratat de iubitorii de drumeţii care ajung la Rimetea este Piatra Secuiului, cu o altitudine de 1.128 metri, care dispune de un traseu turistic bine marcat. Ea este preferată atât de căţărători, cât şi de iubitorii sportului cu parapanta.

Vara, la Rimetea este perceput un fenomen unic. Cei care vor să admire de două ori în aceeaşi zi răsăritul soarelui pot face acest lucru dacă privesc printre două creste ale Pietrei Secuiului.

Rimetea a fost prima localitate rurală din România care a fost distinsă, în 1999, de Comisia Europeană, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

În urmă cu trei secole, Rimetea avea rang de oraş minier. Prima atestare a satului este din 1257, iar denumirea însemna, în slavă, minereu de fier.

Citește și: Alegeri generale în Canada sub semnul lui Trump. Votul tinerilor ar putea înclina balanța în favoarea conservatorilor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Consiliul Județean Alba)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related