Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației

Data:

spot_img

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației. Considerat un regim al secolului al XX-lea, acesta împreună cu ororile sale părea învins definitiv în 1989, când popoarele Europei Centrale și de Est s-au eliberat de sub greul jug sovietic.

Totalitarismul ca pericol la adresa democrației și libertății este o temă „mult mai actuală decât ar părea la prima vedere”, consideră Martin Palouš, într-un interviu acordat pentru Hlídací Pes, o publicație din Republica Cehă.

Martin Palouš este un fost disident cehoslovac, diplomat ceh. În perioada 2001-2005 a fost ambasadorul Republicii Cehia în Statele Unite ale Americii, iar apoi a fost Reprezentantul Permanent al țării sale la ONU.

„Poate că suntem într-o situație similară cu cea din anii 1930”

Cu o vastă experiență în spate, diplomatul ceh consideră că era digitalizării complică lucrurile și atrage atenția asupra faptului că totalitarismul secolului XXI nu va arăta ca cel din veacul trecut pentru că:

  • „nu suntem amenințați de revenirea comunismului sau a nazismului în forma sa inițială astăzi. Dar poate că suntem într-o situație similară cu cea a europenilor în anii 1930”, susține expertul.

Citește și: Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Ce s-a întâmplat în anii 1930? Mare Criză economică și ascensiunea extremismelor, dar nu trebuie neglijată popularizarea unor noi tehologii, cum este radioul.

În Germania, primul program de divertisment a fost difuzat în octombrie 1923, cu 10 ani înaintea preluării puterii de către Adolf Hitler.

Iliberalismul lui Viktor Orban

Martin Palouš nu consideră iliberalismul lui Viktor Orban totalitarism:

„Am avut ocazia să-l cunosc personal pe Viktor Orbán, chiar dacă a fost cu mult timp în urmă. Fiecare dintre noi îmbătrânește și se dezvoltă cumva, iar el a devenit politicianul care este acum. Dar încă nu cred că Orbán este un răspânditor activ al totalitarismului.

Citește și: Despre cinismul Comisiei Europene

Cred că adevărul este undeva la mijloc. Fie că ne place sau nu, ne aflăm astăzi la o mare răscruce în istorie; căutăm împreună o cale de înaintare”, susține Martin Palouš.

„Cu siguranță nu am scăpat de pericolul totalitarismului”

Martin Palouš amintește că deși „trăim în era internetului, inteligenței artificiale și rețelelor sociale,(…) dar cu siguranță nu am scăpat de pericolul totalitarismului. Poate, dimpotrivă, ne-am apropiat de el mai mult decât credem. Problema fundamentală este statul de drept.

După cum subliniază Arendt: cea mai mare amenințare la adresa libertății umane nu se află în acei fanatici ideologici care cred cu adevărat în aceste legi și sunt gata să le servească în mod activ ca executori, ci în adaptabilitatea profundă a societății bune majoritare…”, a declarat Martin Palouš pentru publicația Hlídací Pes.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: captura Youtube / Martin Palous on Leadership)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...

Un celebru balerin rus a murit după ce a căzut de la balcon | Aktual24

Un celebru balerin rus a murit după ce a...