Directorul care trebuia să îi controleze îi învăța pe șefii azilelor cum să mute persoanele cu handicap înainte de controale

Data:

spot_img

„Azilelor groazei”, scandalul public izbucnit acum trei săptămâni, în urma unui dosar DIICOT deschis după publicarea unor investigații de presă, a scos la iveală o complicitate criminală a statului român, prin funcționarii și politicienii săi, cu personajele care dețineau centrele unde bătrâni și persoane cu handicap au trecut prin chinuri greu de imaginat. 

Au urmat valuri uriașe de indignare în întreaga societate, demisii în Guvern, dar și controale în căminele din toată țară. La Brăila, statul român a găsit un singur centru privat care funcționa clandestin, fără licență și autorizație de funcționare. 

În clădire se aflau 41 de persoane, dintre care 18 persoane cu diverse dizabilități, tineri și bătrâni, fără aparținători. 

Deși această situație, mărturiseau chiar șefii centrului-fantomă, trena de la începutul acestui an și chiar au existat și „mici controale”, instituțiile din Brăila au descoperit-o abia după ce s-au ordonat controalele la nivel național.

Citește și  80% dintre habitatele din Europa sunt într-o stare deplorabilă. UE trebuie să pună în aplicare măsuri de refacere care să acopere cel puțin 20% din zonele sale

Niciun șef de instituție cu atribuții în domeniu nu și-a dat demisia sau a fost demis. Totuși, Poliția a deschis dosar penal pentru obținere ilegală de fonduri și exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități.

În 2017, Aura Udrea (foto), proprietarul imobilului în care funcționa centrul-fantomă, s-a aflat în centrul unor anchete penale. 

Mai multe cămine de bătrâni aflate sub umbrela Asociației „Aura 2010” au fost vizate de percheziții, iar două dosare penale deschise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila au fost reunite și trimise la DNA Galați.

Atunci, la audieri a ajuns Aura Udrea, președintele ONG-ului „Aura 2010”, dar și Adrian Ritzinger, directorul de la acel moment al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Acuzaţiile vizau obţinerea ilegală de subvenţii de la stat, prin folosirea de documente false.

Acum, în iulie 2023, Direcția Națională Anticorupție a precizat pentru DEBRAILA.ro că ancheta este „în lucru la DNA Galați, fiind începută urmărirea penală față de mai multe persoane”. Una dintre aceste persoane este, conform surselor DEBRAILA.ro, chiar Adrian Ritzinger.

Ancheta completă poate fi citită în publicația De Brăila.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
De Brăila
De Brăila
Înființat în 2016, site-ul de știri debrăila.ro are, pe Facebook, peste 69.000 de urmăritori. Publicația online este cunoscută pentru numeroasele subiecte preluate de presa centrală, care vizează, în mod special, politica, administrația, crima organizată și justiția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related