Au început complicațiile în Transnistria, după ce Rusia a încetat livrările de gaze. Localnicii nu mai primesc energie termică, uzinele s-au oprit, iar administrația separatistă pro-rusă refuză ajutorul Chișinăului.
Datorită intervenției prompte a României, Chișinăul are și curent, și gaz, doar că la prețuri mult mai mari decât până pe 1 ianuarie 2025. România acoperă acum peste 49% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Restul este „producție internă” – energie regenerabilă (14%) și de la cele câteva centrale termoelectrice de pe malul drept al Nistrului (Chișinău și Bălți). Sistemul electro-energetic funcționează însă la limită. Riscul apariției unui deficit în rețea în cazul unor zile mai geroase este imens. Autoritățile de la Chișinău se așteaptă la o creștere a consumului cu 10% în zilele următoare și îndeamnă oamenii să economisească în special în orele cu consum maxim – 7:00-11:00 și 18:00-23:00. În afară de importurile de energie din România, autoritățile moldovene pot activa și alte „mecanisme de aprovizionare de urgență” (piața europeană), dar care sunt mai scumpe chiar și decât prețul la care vinde azi România.
Este prima dată în istoria Republicii Moldova când Chișinăul nu mai depinde energetic în nici un fel de Rusia. Cumpără gaze de pe piața europeană și acoperă deficitul de curent importând energie din România. Importurile de energie electrică din România, pentru acoperirea consumului în orele de vârf (de pe bursa OPCOM), costă de 2-3 ori mai mult față de curentul livrat până pe 31 decembrie 2024 de centrala de la Cuciurgan (subordonată regimului separatist) – curent ieftin, produs din gaz livrat gratis de Rusia în Transnistria.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de la Chișinău a majorat vineri, 3 ianuarie, tarifele la energia electrică cu 75% (după ce anterior le-a mai majorat odată cu peste 30%). Tot de vineri au crescut cu 40% tarifele la energia termică pentru consumatori. Guvernul a anunțat că va majora compensațiile pentru familiile cu venituri mici. Totuși, experții se așteaptă la un val de scumpiri în lanț (inclusiv la produsele de bază), dar evită să facă prognoze privind inflația, deoarece încă nu este clar ce mecanisme de amortizare a efectelor majorării tarifelor va aplica Guvernul atât în raport cu populația, cât și în raport cu agenții economici. În Republica Moldova, unele produse de primă necesitate deja sunt mai scumpe decât în UE. Și asta în condițiile în care veniturile moldovenilor nu ajung nici la 50% din veniturile cetățenilor Uniunii Europene. Conform statisticilor oficiale, fiecare al treilea copil din Moldova trăiește în sărăcie, iar fiecare al patrulea angajat câștigă lunar mai puțin de 7 mii de lei moldovenești (aproximativ 350 de euro). Autoritățile moldovene au cerut ajutor din partea partenerilor externi în depășirea crizei energetice generate de Rusia.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES)