Tradiția sfințirii bucatelor de Paște continuă în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

Data:

Credincioşii din Miercurea-Ciuc au marcat Paştele Catolic prin sfinţirea tradiţională a bucatelor, adunându-se în număr mare în centrul oraşului, la un ceremonial devenit simbol al sărbătorilor pascale din zonă, potrivit Agerpres.

O mulţime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineaţa, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani şi care este foarte iubit în zonă.

La fel ca în fiecare an, oamenii au început să se adune pe platoul din faţa Palatului Administrativ cu mult înainte de ora 8:00, când a început slujba religioasă, şi au adus cu ei coşuri în care se aflau ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri.

Multe dintre coşurile de nuiele şi şervetele aşezate peste bucate se folosesc doar pentru acest ceremonial şi au poveştile lor, unele fiind moştenite de la părinţi sau bunici.

Unii dintre cei prezenţi în centrul oraşului au purtat costume populare secuieşti, iar multe familii au participat alături de copii, cărora le-au pregătit mici coşuri cu ouă roşii, pentru ca, în acest fel, tradiţia să fie transmisă mai departe.

De altfel, există persoane care în urmă cu 20 ani, pe când erau copii, au venit la ceremonial împreună cu părinţii lor, iar acum participă alături de copiii lor la sfinţirea bucatelor.

Citește și: Paștele la Șinca Veche, locul unde templul în piatră și măicuțele de la schit au păstrat credința de a fi bun

Imaginea cu numărul mare de oameni care s-au aşezat pe rânduri atât pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc cât şi în zonele adiacente şi pe străzile din apropiere a fost impresionantă.

Circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă pe timpul desfăşurării ceremonialului.

Participanţii au spus că se roagă pentru ei şi familiile lor şi pentru bună înţelegere şi au menţionat că este important ca tradiţiile să se transmită din generaţie în generaţie.

Foto: Bors Bela / Facebook

Preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creştinătăţii.

„Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare pentru noi, creştinii. În toată lumea, sărbătorim că viaţa nu se sfârşeşte odată cu moartea, ci este Învierea şi viaţa eternă. Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat”, a spus Darvas Kozma Jozsef.

Şi viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a subliniat importanţa acestei sărbători religioase, dar şi a obiceiului sfinţirii bucatelor în aer liber, despre care a spus că este cel mai mare de acest fel din Bazinul Carpatic.

Citește și: Vladimir Putin ordonă un armistițiu de Paște. Rusia oprește temporar acțiunile militare

„Paştele ne aminteşte că viaţa nu se sfârşeşte odată cu moartea pământească. Învaţă că întunericul nu are ultimul cuvânt şi că zorii Învierii urmează mereu după tăcerea Vinerii Mari. Noua viaţă se clădeşte în tăcerea credinţei, în micile gesturi ale iubirii şi în puterea speranţei. Suntem chemaţi să ne purtăm crucea zi de zi, urmând exemplul lui Isus, nu prin fapte zgomotoase, ci prin fidelitate în lucrurile mărunte: iertare, iubire, rugăciune şi slujire. Comunitatea noastră creştină, adunată la cea mai mare binecuvântare a bucatelor din Bazinul Carpatic, este dovada vie că lumina credinţei arde încă în sufletele noastre. Sunt mândru că fac parte dintr-o comunitate în care tradiţiile creştine sunt vii, preţuite şi transmise mai departe. Să rămânem cei care nu doar îşi amintesc de Înviere, ci o şi trăiesc în fiecare zi”, a transmis viceprimarul Bors Bela.

Foto: Bors Bela / Facebook

La fel ca în anii trecuţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată, de la un altar improvizat, de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, alături de mai mulţi preoţi catolici.

După slujbă, preoţii au mers printre rândurile lungi de oameni, au sfinţit bucatele şi le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti.

La finalul ceremonialului, oamenii au intonat imnul Ungariei şi pe cel secuiesc.

Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.

În timp, acesta a devenit un simbol al sărbătorilor pascale catolice din oraş şi o sărbătoare a comunităţii maghiare, la ea participând şi persoane din satele aflate în apropierea municipiului Miercurea-Ciuc.

Citește și: „Legea Nordis”, aprobată în Senat, nu ar evita „Țeapa Nordis”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related