Tradiții românești de Paște. Credincioșii ortodocși și greco-catolici marchează cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, care a adus omenirii speranța mântuirii.
La slujbele de Înviere celebrate la miezul nopții, credincioșii ortodocși primesc Lumina Sfântă adusă sâmbătă de la Ierusalim.
După ce a fost adusă la București, a fost oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.
Citește și Cele mai bune locuri pentru vacanța de Paște și 1 Mai, în România
Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim
Lumina Sfântă a fost primită la Mormântul Domnului din Ierusalim sâmbătă la ora 14.13. Ceremonia primirii Sfintei Lumini a fost oficiată începând cu ora 13:00 de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, potrivit Basilica.
Reprezentantul Patriarhiei Române, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, merge direct la aeroportul din Tel Aviv pentru a transporta candela cu Lumina Sfântă spre Bucureşti.
„Lumina Sfântă este un dar al Lui Dumnezeu, care se dăruiește celor care cred în Hristos și îl iubesc pe El, așa după cum El s-a arătat după Înviere doar celor care L-au iubit”, a spus Patriarhul Daniel sâmbătă, după primirea Luminii la Catedrala Patriarhală.
Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.
În cartea sa „Sărbătorile la români. Cincizecimea”, etnograful și istoricul Simion Florea Marian scria despre cum primeau, pe vremuri, românii această sărbătoare însemnată.
Citește și Cum va fi vremea de Paște. În unele zone din țară se așteaptă ninsori
Tradiții românești de Paște
„Cea mai mare, mai însemnată, mai sfântă şi mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusa românilor de pretutindene, este sărbătoarea Paştilor, Paştile sau Învierea Domnului, întâi, pentru că în această zi „Hristos a înviat din morţi cu moartea pre moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
Iară pre cei vii răscumpărându-i de sub jugul păcatului strămoşesc şi împăcându-i cu Dumnezeu; şi al doilea, pentru că ea cade totdeauna la începutul primăverii, anotimpul cel mai frumos şi mai plăcut, când toate în natură învie.
Drept aceea, românii nu numai că aşteaptă sărbătoarea aceasta, şi mai ales după un post atât de îndelungat şi de greu cum e Postul Mare sau Păresimile, cu cel mai mare dor şi bucurie.
Ei caută în acelaşi timp ca locuinţele lor să fie cât se poate de bine îngrijite şi curate şi a se pregăti cu toate cele trebuincioase astfel că, sosind sfintele Paşti, toate să se afle în cea mai bună rânduială”, a scris acesta, citat de stirileprotv.ro, potrivit Bihoreanul.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ebihoreanul.ro)