Tradiții și superstiții de Anul Nou. An de an, românii respectă o serie de tradiții și superstiții, obiceiuri considerate esențiale pentru a aduce noroc și a evita ghinionul în anul ce urmează, scrie Ziarul de Iași.
Astfel, conform tradiției, nu este recomandat să împrumutăm bani sau alte bunuri, întrucât se crede că acest lucru atrage lipsuri financiare pentru anul următor.
De asemenea, în această zi nu este bine să ne apucăm de activități precum spălatul, cusutul sau tricotatul. Superstițiile spun că aceste acțiuni ar putea aduce nenorociri, iar cine folosește foarfeca înainte de Revelion riscă să „ciopârțească” norocul. Aceste practici, deși par să fie simple obiceiuri, au o semnificație profundă în tradiția populară, fiind menite să protejeze oamenii de rău și să le asigure un an prosper.
Ușile deschise, semn rău
Alte superstiții se referă la evitarea certurilor și a conflictelor. Se crede că în Ajunul Anului Nou, orice ceartă sau supărare va aduce rău și conflicte pe parcursul întregului an.
Mai mult, plânsul în această zi este considerat un semn că va urma un an cu multă tristețe și nefericire. Mai departe, ușile deschise sau ușor lăsate întredeschise sunt văzute ca o invitație pentru spiritele rele sau ghinion.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / anncapictures)