Judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au adoptat o hotărâre prin care interpretează procedura de transfer a judecătorilor din întreaga țară, la o lună după ce noile legi ale justiției au fost adoptate de Parlament. Hotărârea a fost votată pe 22 decembrie anul trecut, cu două săptămâni înainte de expirarea mandatului, și a fost luată cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”.
Potrivit noii legi privins tatutul procurorilor și judecătorilor, publicată pe 16 noiembrie 2022 în Monitorul Oficial, art.188, „(1) Transferul judecătorilor și procurorilor de la o instanță la altă instanță sau de la un parchet la alt parchet, inclusiv la și de la instanțele și parchetele militare, ori la o instituție publică se aprobă, la cererea celor în cauză, de secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul motivat al președintelui instanței sau al conducătorului parchetului de unde se transferă și unde se transferă, însoțite de punctul de vedere al președinților curților de apel sau al procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel în circumscripția cărora se află instanța sau parchetul de unde se transferă și unde se transferă”.
Pe 22 decembrie anul trecut, judecătorii majoritari din Consiliu au ajuns la concluzia că, totuși, legea nu este clară și nu explică ce trebuie să conțină punctul de vedere al președintelui curții de apel care este de acord cu transferul.
Citește și: PODCAST | Cum convingi un om să se vaccineze
Ce a adăugat CSM
Așa că, prin vot, au adăugat la lege și au stabilit că acestea trebuie să conțină „informații edificatoare referitoare la activitatea și conduita judecătorului care solicită transferul”. Mai departe, pe baza acestor informații, președintele curții de apel unde dorește să se transfere un judecător „să poată aprecia asupra oportunității transferului”.
Ce înseamnă asta? Că orice transfer va fi atent controlat de președinții actuali de curți de apel din țară. După ce în urmă cu câteva luni sute de judecători au obținut grad de curte de apel în baza unui concurs extrem de facil, gruparea din CSM care urmărește controlul total asupra sistemului judiciar a impus o nouă regulă, pentru a selecta cine se transferă și cine nu.
Prin hotărârea care adaugă la lege și este obligatorie din punct de vedere administrativ, șefii curților de apel vor decide după bunul plac cine se transferă și cine nu. Această hotărâre a CSM, va trebui atacată în instanță de cei nemulțumiți că li s-a refuzat transferul, aceasta fiind unica soluție pentru a elimina această supraputere a președinților de curți de apel din țară, deveniți prin voința a 5 magistrați din CSM adevărați șefi ai judecătorilor.
În prezent, în România funcționează 16 curți de apel, cele mai multe fiind conduse de judecători agreați și promovați de „gruparea Savonea” din CSM.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!