Transformarea Departamentului de Stat: o prioritate pentru eficiența politicii externe americane

Data:

spot_img

Politica externă a Statelor Unite se va confrunta în următoarele decenii cu provocări din ce în ce mai complexe. În acest context, Washington trebuie să transforme Departamentul de Stat într-o instituție ușor adaptabilă la noile probleme internaționale.

În prezent, oficialii americani sunt de părere că Departamentul de Stat, instituția cheie în coordonarea politicii externe a SUA, necesită o reformă profundă, relatează Just Security. De aceea, Congresul a decis înființarea în 2023 a unei comisii care să găsească soluțiile de revitalizare a activității Departamentului de Stat.

Comisia pentru Reforma și Modernizarea Departamentul de Stat a fost instituită la propunerea senatorilor Bill Hagerty (republican) și Ben Cardin (democrat). Din componența sa fac parte 16 experți din Partidul Democrat și Partidul Republican. Scopul Comisiei este să identifice opțiuni de modernizare a instituției pentru a avansa interesele de politică externă americane.

Citește și: Pacea dintre Armenia și Azerbaidjan, amenințată de interferențele Rusiei

Conform Just Security, Departamentul de Stat este un factor important pentru securitatea națională a SUA. De aici provine și necesitatea de reformare care trebuie să ia în considerare mai multe elemente.

În primul rând, Comisia trebuie să definească care este rolul exact al Departamentului de Stat: este instituția un factor de decizie al politicii externe sau lasă această sarcină în seama Consiliului Național de Securitate și al altor instituții, Departamentului revenindu-i strict rolul de implementator?

Departamentul de Stat este o instituție birocratică ce suferă de pe urma acestei crize identitare: „factor de decizie vs. implementator.” În prezent, personalul Departamentului nu beneficiază de pregătirea necesară pentru a fi buni strategi sau manageri de proiect. Aceste funcții sunt preluate de persoane numite politic, ceea ce generează nemulțumirea angajaților instituției. Nici relația cu Congresul nu este destul de strânsă, astfel că nu permite elaborarea eficientă a politicilor la nivel înalt.

Departamentul de Stat trebuie să învețe să fie flexibil, să se muleze pe cerințele venite dinspre președinți diferiți care au stiluri diferite de a conduce SUA. Activitatea Comisiei de Reformă trebuie să ia în calcul rolul pe care Departamentul îl va juca pentru securitatea națională.

Fragmentarea excesivă afectează autoritatea Departamentului de Stat

Nu doar Departamentul de Stat are reprezentanți trimiși în străinătate. În ultimii ani, și Departamentul Afacerilor Interne și cel al Agriculturii au început să trimită oficiali în afara frontierelor. Acest lucru are un singur efect: scăderea autorității șefilor reprezentanțelor diplomatice din cauza implicării unui număr prea mare de actori.

O altă problemă este distribuția puterii între birourile regionale din cadrul Departamentului care se ocupă cu relațiile bilaterale sau cu teme de importanță precum schimbările climatice și drepturile omului, transmite Just Security. Birourile regionale au destul de multă influență în cadrul instituției, fapt ce face ca Departamentul de Stat să se concentreze mai degrabă pe relațiile bilaterale cu alte state.

Comisia pentru Reformă trebuie să vadă în ce măsură afectează problema birourilor regionale activitatea Departamentului de Stat.

Citește și: Un lider din Lituania la cârma apărării europene. Analiză asupra alegerii lui Andrius Kubilius

Congresul este cel care decide asupra resurselor pe care le are la dispoziție Departamentul de Stat. Instituția a beneficiat în ultimul timp de o creștere constantă a dimensiunii, fapt ce arată importanța acesteia. În același timp, extinderea structurilor Departamentului poate duce la incapacitatea acestuia de a da prioritate anumitor sarcini și încetinește procesul de elaborare a politicilor.

Procesul decizional al Departamentului de Stat este, de asemenea, criticat de unii oficiali care îl consideră ineficient. Spre deosebire de Departamentul Apărării, care urmează o doctrină clară în luarea deciziilor, decidenții din Departamentul de Stat se bazează în mare parte pe metode ad-hoc și subiective în elaborarea politicii externe.

Experții consideră că sunt necesare două elemente pentru construirea expertizei în domeniul diplomației a instituției: introducerea unor mecanisme de evaluare și organizarea de cursuri de formare profesională. În același timp, Just Security arată că este important ca Departamentul de Stat să își definească propria doctrină diplomatică și să codifice cele mai bune practici pentru a elabora o politică externă de calitate.

În prezent, Departamentul de Stat funcționează după o lege adoptată în 1980, de altfel și ultimul act legislativ substanțial care reglementează activitatea instituției.

Forța de muncă trebuie să fie mai bine pregătită

Cea mai importantă politică pe care o organizație o are este cea privind recrutarea și angajarea personalului. Departamentul de Stat are nevoie de oameni care să fie bine pregătiți pentru activitățile întreprinse de instituție. Însă, actualul sistem de angajare este unul destul de lipsit de sens, fiind împărțit pe mai multe categorii de muncă: Serviciul de Externe, Serviciul Civil, Schedule A, B, C, personal contractual și altele.

Și procesul de promovare este unul destul de criticat deoarece pare că este o competiție de scriere creativă în loc să fie o examinare pe baza meritelor angajaților, conform Just Security. O eventuală reformă a Departamentului de Stat trebuie să vizeze inclusiv procedurile de angajare și promovare.

Citește și: Schimbări climatice. Ecocidul ar putea deveni infracţiune internaţională

Personalul instituției trebuie să fie format din diplomați de carieră care vor face din Departamentul de Stat un serviciu apolitic, condus de experți. Donald Trump a inițiat un plan care i-ar fi permis să elimine din sistem toți angajații care nu au fost loiali față de fostul președinte. Acest plan a fost aspru criticat de diplomați.

În ciuda acestor sensibilități instituționale, diplomația are încă efect și este un instrument important pentru asigurarea securității naționale a SUA. Lipsa capitalului uman experimentat afectează calitatea politicii externe și crește riscul comiterii unor greșeli catastrofale în contextul internațional actual care este destul de fragil.

Comisia pentru Reformarea și Modernizarea Departamentului de Stat poate reforma această instituție într-un mod în care următorul președinte va avea un Departament capabil care să îl ajute să își impună viziunea privind politica externă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: X/Antony Blinken

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Populiștii și acuzațiile de fraudă electorală | Deutsche Welle 

Populiștii și acuzațiile de fraudă electorală. Politicienii și partidele...

Președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat un posibil atac al Israelului asupra Turciei | Aktual24

Președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat un posibil atac...

Cum s-a ajuns de la cooperare la dușmănie între Iran și Israel | Deutsche Welle

Cum s-a ajuns de la cooperare la dușmănie între...

În noiembrie va avea loc prima dezbatere electorală pentru prezidențiale după 10 ani

În noiembrie va avea loc prima dezbatere electorală pentru...