Transilvania Bike Trails Race (TBT Race), care se desfăşoară în aceste zile la Saschiz şi împrejurimi, recunoscut ca fiind un concurs pentru mountain bike, este şi un festival de promovare a istoriei, naturii, arhitecturii şi tradiţiilor din această zonă săsească, susţin organizatorii.
Managerul responsabil de comunităţile de fermieri şi produse locale din cadrul Fundaţiei ADEPT, Ben Mehedin, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că această a X-a ediţie a Transilvania Bike Trails Race este mai mult decât un concurs MTB, fiind şi un festival al mişcării în aer liber, de promovare a culturii şi a zonei, cu accent pe promovarea produselor tradiţionale locale.
„Pentru că dincolo de concursul ciclist, care are loc în data de 17 august, adică sâmbătă, avem tururi culturale, vizităm câte o pensiune, o biserică fortificată, un business, vorbim cu şi despre oamenii locului. Practic facilităm acea relaţie dintre vizitatori, dintre turişti şi localnici, astfel încât atunci când revin aici să fie prieteni. E un festival prin care se leagă noi prietenii, unul de aclimatizare a turiştilor cu locul. Pentru că dacă ne raportăm la toată România, noi vedem că România e o ţară a ţărilor şi chiar le-am numit – Ţara Făgăraşului, Ţara Oaşului, Ţara Maramureşului, Ţara Lăpuşului – şi oamenii au un anumit specific local. Saschiz este situat pe Via Transilvanica, singurul proiect de ţară al României, ce leagă toate regiunile istorice, de la Putna până la Cazanele Dunării. Iar zona aceasta, în care organizăm Transilvania Bike Trails Race, este numită Tera Saxon, adică Ţara Saşilor. Bineînţeles că ea a fost influenţată de coloniştii saşi, de populaţiile germanice care au locuit pe teritoriile acestea şi care pentru un moldovean, cum sunt eu, poate să însemne o altă ţară”, a declarat Ben Mehedin, unul dintre organizatori.
El spune că Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, pe care o reprezintă, fondată în 2004, are ca obiectiv conservarea biodiversităţii şi dezvoltării rurale astfel încât să ofere peisajelor cu înaltă valoare naturală din Transilvania şi comunităţilor de mici fermieri din zonă un viitor economic şi relevanţă pentru secolul XXI, fără a sacrifica sustenabilitatea şi productivitatea acestora.
Citește și: Ofensiva Ucraineană în Kursk: Avansări Strategice în Rusia
Ben Mehedin a subliniat că tradiţionala întrecere din cadrul Transilvania Bike Trails Race, din data de 17 august, va cuprinde satele Saschiz, Cloaşterf, Criţ, Buneşti, Viscri şi Meşendorf, dar premergător acesteia turiştii pot participa la evenimente cultural-istorice, la degustări de produse tradiţionale şi la evenimente artistice.
„Noi am vrut să fie acest festival al ciclismului şi al mişcării în aer liber, un eveniment extrem de popular. Dar pentru că există o anumită capacitate de preluare şi a turiştilor şi a celor care participă la concurs, am limitat concursul la cel mult 1.250 de participanţi, pe trei categorii şi trei trasee diferite: unul de 77 km, în care se parcurge complet peisajul şi zonele de interes local, unul mediu, pentru începători sau mai puţin antrenaţi, cu o lungime de 42 km, şi unul scurt pentru copii şi familii, de 22 km”, a spus Ben Mehedin.
Startul se va da sâmbătă, de lângă Turnul cu Ceas din Saschiz, iar traseul lung este „excepţional ca peisaj” prin faptul că traversează mai multe sate şi e gândit să intre prin incinta unor biserici fortificate.
„Sunt trei biserici pe lângă care sau prin care se trece. Înainte de restaurarea Cetăţii de Refugiu din Saschiz exista o spărtură în zid prin care se trecea, acum traseul va trece pe lângă cetatea de secol XIV, iar acolo e un traseu foarte spectaculos, pentru că se vede satul de sus. Concursul este pentru toate vârstele şi toate tipurile de ciclişti, dar are şi o parte a profesioniştilor, fiind inclusă ca etapă în concursul naţional de ciclism. Deci este şi pentru profesionişti, şi pentru amatori. Sunt sportivi care se înscriu la toate categoriile, în funcţie de capacitatea lor şi de cum pot să finalizeze”, a afirmat Ben Mehedin.
Organizatorii Transilvania Bike Trails Race sunt Fundaţia ADEPT Transilvania şi NoMad Merida CST, iar la organizarea festivalului contribuie circa 200 de voluntari.
Festivalul Transilvania Bike Trails Race a debutat, miercuri, în satul Criţ, cu un eveniment care a implicat vizitarea Bisericii Fortificate din acest sat, poveşti cu Sofia Folberth, care a împlinit vârsta de 102 ani şi a fost vizitată Casa Hansi, o casă tradiţională săsească restaurată şi transformată în pensiune.
În program figurează ore de Yoga, Şcoala MTB pentru copii, vizitarea unor obiective turistice, precum Cetatea de Refugiu, Turnul şi Biserica Fortificată din Saschiz, vizitarea centrului de olărit şi ceramică albastră, dansuri şi obiceiuri locale, concerte în aer liber şi multe altele.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa fotografiilor: Transilvania Bike Trails Race / Facebook)