Transnistria este de acord să cumpere gaze pe piață – sfârșitul unei crize sau doar un final de etapă?

Data:

spot_img

După trei săptămâni în care Rusia, cu complicitatea administrației de la Tiraspol, a ținut locuitorii Transnistriei cu caloriferele reci și curentul oprit 5-8 ore pe zi, liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski a anunțat că regiunea este de acord să cumpere gaze de la compania moldovenească Moldovagaz.

Biroul politici de reintegrare din Guvernul de la Chișinău spune însă că Tiraspolul vrea ca gazul procurat pe bursă să fie achitat de companii terțe. Schema fiind una nu foarte transparentă, instituțiile Republicii Moldova analizează solicitarea administrației separatiste, anunța luni seara un comunicat al Biroului de reintegrare.

Iar secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a anunțat marți că gazele pentru Transnistria vor fi achiziționate la preț de piață, de pe bursa europeană, fără să precizeze când exact vor fi reluate livrările.

Citește și: Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Anunțul ar putea marca o posibilă încheiere a crizei energetice din regiunea separatistă a Republicii Moldova, dar și o victorie tactică a Chișinăului, care a reușit pe moment să-și impună soluția de rezolvare a crizei energetice provocate de sistarea livrărilor de gaze de către Rusia.

Chișinăul i-a propus Tiraspolului încă înainte de declanșarea crizei ca Moldovagaz, compania de stat, să cumpere gaze de pe piață pentru Transnistria. Tiraspolul a respins însă inițial această ofertă, sperând că va primi în continuare gaze gratuite de la ruși, așa numitele „gaze umanitare”. Vadim Krasnoselski a fost chiar la Moscova de unde a venit cu o soluție agreată de Kremlin, dar respinsă ulterior de Chișinău, prin care gazele urmau să fie livrate în regiunea separatistă de o companie privată obscură.

Președinta Maia Sandu a declarat că Chișinăul este în continuare dispus să ajute regiunea transnistreană, acum cu ajutoare umanitare, iar pe viitor intermediind asistența financiară a donatorilor internaționali și canalizând-o către Transnistria. „Există însă o condiție clară: armata rusă din Transnistria trebuie să fie evacuată, iar misiunea militară de pacificare condusă de Rusia trebuie să fie înlocuită cu una civilă cu mandat internațional al ONU sau UE. Sunt condițiile principale pentru o asistență consistentă. Fondurile vor veni de la partenerii noștri de dezvoltare, pentru că noi înșine suntem într-o situație financiară dificilă”, a spus Maia Sandu duminică în podcastul Președinției.

Și în timp ce Tiraspolul continuă să facă jocul Moscovei, Chișinăul accelerează proiectele de independență energetică.

Investițiile masive în regenerabile au ridicat de opt ori producția de energie verde din 2020, acoperind 16% din consum anul trecut, sau 580 MW. Iar Comisia Situații Excepționale a facilitat procesul de obținere a avizelor de racordare la rețea pentru regenerabilele instalate.

Pe lângă accentul pe regenerabile, Chișinăul oferă o atenție aparte construcției liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care ar asigura livrări stabile din România până a sfârșitul acestui an. În acest moment, linia de la Isaccea e conectată direct cu centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană – un traseu fixat încă din perioada sovietică și care îi permite Tiraspolului să oprească în orice moment curentul care alimentează partea de sud a Republicii Moldova. O vulnerabilitate care va fi eliminată la finalul acestui an, spun autoritățile moldovene, odată cu finalizarea liniei Vulcănești – Chișinău.

Citește și: Rusia ține în frig Transnistria pentru a-și face jocurile în Republica Moldova

În plus, Republica Moldova a cerut activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, solicitând asistență internațională pentru instalarea urgentă a unor noi capacități de generare a energiei electrice. Ar fi vorba despre instalarea, cu sprijinul Uniunii Europene, a unei centrale electrice de 125 MW și 10 centrale cu capacitatea totală de 100 MW. Centralele, transmise gratuit de UE, ar putea fi instalate într-un termen de la 3 la 5 luni. Chișinăul a mai cerut UE 100 de generatoare pentru instituțiile medicale, sociale și educaționale din zona de securitate de pe Nistru, din apropierea Transnistriei. Astfel, va fi acoperită producția de electricitate în perioada caldă a anului, când centralele cu termoficare produc mult mai puțin curent.

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, spune că acest moment de criză indusă artificial de Rusia poate fi determinant pentru despărțirea definitivă a Republicii Moldova de energia rusească. Chișinăul cel mai probabil nu va mai cumpăra niciodată energie electrică din Transnistria. „Timp de jumătate de an – un an Republica Moldova ar putea să-și majoreze capacitățile de producție în măsura în care să nu mai aibă nevoie de electricitatea din Transnistria”, spune Victor Parlicov, într-un interviu acordat podcastului Nokta.

Kremlinul, spune Victor Parlicov, acționează ca un traficant de droguri: dependent de gaze rusești, Tiraspolul este pus să tulbure apele în Republica Moldova în perspectiva alegerilor din toamna anului viitor.

„Acum propaganda de la Kremlin lucrează pentru a obține imagini cât mai spectaculoase cu ororile crizei și ale oamenilor care îngheață în casele lor – lucru care putea fi evitat cu ușurință. După care vor reveni la livrarea de gaze așa-zis umanitare, dar doar în cantități minime care să fie suficiente doar pentru consumul Transnistriei, nu și pentru a produce curent electric pentru restul teritoriului Republicii Moldova. Astfel, Kremlinul vrea să creeze un fel de „vitrină” a „lumii ruse”: o realitate în care Transnistria care este prietenă cu Rusia are gaze și electricitate foarte ieftine și totul este bine, iar nebunii de moldoveni, care au decis să meargă în UE, să plătească prețuri europene pentru energie. Și pe acest contrast Moscova va încerca să scindeze societatea noastră și să creeze tensiuni politice, cu „salvatori” pro-ruși de tipul oligarhului Șor. Aceasta este atmosfera pe care Moscova o vrea înainte de alegerile parlamentare din Moldova”, spune fostul ministru al Energiei.

Iar președinta Maia Sandu subliniază că Rusia urmărește să creeze o criză umanitară în regiunea transnistreană, iar pentru restul Republicii Moldova să provoace o ridicare a prețurilor la energia electrică. Totuși, nu mai poate opri energia, cum o făcea altădată, pentru că Moldova are sprijinul UE și al României.

„Noi vrem ca România să continue să rămână o țară importantă în UE și să ne ajute și pe noi să ajungem acolo. Între timp, beneficiem de sprijinul României pe subiecte de criză energetică și nu doar, avem proiecte importante în plan privind construcția podurilor, interconectarea infrastructurii și ne dorim foarte mult să putem continua aceste planuri”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune luni seara la TVR Moldova.

„Dacă cineva crede că României i-ar fi fost mai bine fără UE, să se uite către Republica Moldova și va descoperi că este mult mai bine în UE decât în afară”, a mai spus președinta Republicii Moldova, referindu-se la îngrijorările pe care le are Chișinăul legat de pericolul ascensiunii partidelor de extremă și populiste în România.

Citește și: Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related