Guvernele proruse de la Chișinău s-au opus conectării la resurse occidentale. De la 1 ianuarie, Transnistria nu mai primește gaz gratis de la Gazprom. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung analizează situația.
De când a provocat conflictul separatist, la începutul anilor 90, Transnistria a depins aproape complet de Moscova. De locurile de muncă în sistemul de stat finanțat de Rusia, de protecția militară a armatei rusești, de pensiile plătite de la bugetul federal, de relațiile oligarhice dezvoltate de regimul rus și, nu în ultimul rând, de gazul rusesc livrat gratuit. Oprirea acestor livrări, provocată de interdicția impusă tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, pune presiune pe economia regiunii și pe structurile sale politice.
O iminentă criză umanitară în plină iarnă la una din periferiile Europei nu trece neobservată nici în încă ceva mai calda inimă a continentului. Frankfurter Allgemeine Zeitung, ziarul conservator din capitala financiară a Germaniei și a Uniunii Europene, cântărește situația creată pe malurile Nistrului. Publicistul Michael Martens constată că aceasta nu va arunca în istorie conflictul înghețat care a menținut incertitudinea de la destrămarea Uniunii Sovietice, dar conștientizează că urmează o schimbare fundamentală a coordonatelor acestuia.
Citește și: Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Martens a studiat dinamicile geopolitice și economice din regiune și strategiile, implicat în anii petrecuți în spațiul ex-sovietic, unde a lucrat pentru diverse publicații ale minorității germane – la Bișkek, Alma Ata, Kiev sau Sankt Petersburg. Din 2001 a ajuns la FAZ unde este, în prezent, corespondent pentru Europa de Sud-Est.
Jurnalistul german prezice, în articolul apărut chiar în prima zi a noului an, că ”mai devreme sau mai târziu, luminile se vor stinge literalmente în Transnistria, fără aprovizionarea cu gaz” de la Moscova. Energia ieftină rusească oferea un avantaj economic major regiunii care, deși nu recunoaște suveranitatea Chișinăului, profită de acordul de liber schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, intrat în vigoare în 2016, pentru a exporta profitabil pe piața comună.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: AGERPRES / MOLDPRES)