Premieră națională în chirurgia ortopedică: Transplant de femur realizat de un medic orădean specializat în Italia și Franța | Bihoreanul

Data:

spot_img

Premieră națională în chirurgia ortopedică, la o clinică privată din Oradea. Un medic orădean, specializat în Italia și Franța, a realizat un transplant de femur.


Un medic tânăr, născut și crescut în Oradea, specializat în Italia și în Franța, unde este și referent național pentru tumori osoase, a efectuat la spitalul privat Pelican o intervenție chirurgicală în premieră națională, transplantând un femur, adus de la Banca de Țesut Osos din Franța, unei tinere paciente care, la 9 ani, a suferit o fractură gravă a femurului, iar ulterior i-a fost descoperită o tumoare a acestuia.

Citește și Andreea Ember, despre cum se face cercetarea în Franța: „Toți colaborează pentru ca cercetarea să nu fie oprită și cultura să ajungă în cele mai adânci pături ale societății.”

Pacienta se simte bine, iar peste câteva luni „nimeni nu-și va da seama că a suferit această intervenție”, a explicat dr. Adyb Adrian Khal, chirurgul care a realizat operația. De altfel, tânăra a spus, plină de optimism, că visează ca în trei luni să poată alerga.

„I-am salvat și viața”

Intervenția chirurgicală a fost efectuată vineri la Spitalul Pelican din Oradea, asupra unei paciente de 31 de ani care la vârsta de 9 ani a suferit o fractură la femurul piciorului stâng în urma unei căzături pe gheață, suportând ulterior mai multe intervenții chirurgicale și fiindu-i identificată o formațiune tumorală agresivă pe femur, fapt care, de-a lungul anilor, i-a scurtat piciorul cu 4 centimetri, acest lucru având și consecințe negative asupra ortostatismului, provocându-i dureri la nivelul bazinului și coloanei vertebrale.

Sarcomul osos, cum a explicat luni, într-o conferință de presă, dr. Adyb Adrian Khal, specializat în Ortopedie-Traumatologie și Ortopedie Oncologică, reprezintă o patologie rară, cu o incidență de un caz la 100.000 persoane/an, iar tratamentul radical este amputarea, ceea ce are un impact devastator din punct de vedere fizic, psihic și social.

„I-am salvat membrul inferior, dar i-am salvat și viața. Ne concentrăm pe salvarea vieții, dar și pe funcționalitate, pentru ca pacientul să poată fi reinserat în viața socială. (…) După perioada de recuperare, care estimăm că va dura 6-8 luni, pacienta va fi o persoană normală și când se va plimba pe bulevard nimeni nu-și va da seama că a suferit această intervenție”, a explicat chirurgul.


Citește și Avertisment ONU: „Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează”

Răspunzând unei întrebări, acesta a precizat că fără această intervenție, care a durat șapte ore și jumătate, „pacienta ar fi rămas cu handicap, invalidă”.


Citește continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


(Sursa foto: Bihoreanul)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CSM Iași 2020, dat în judecată pentru datorii la un hotel din Covasna | Reporter de Iași

CSM Iași 2020, dat în judecată pentru datorii la...

Gabriel Dinu, artistul care realizează opere de artă din fier vechi | Express de Banat

Gabriel Dinu, artistul care realizează opere de artă din...

Un german, prins încercând să scoată din țară obiecte de patrimoniu

Un german, prins încercând să scoată din țară obiecte...