Traseul în democrație al unui fost lucrător al Securității: șef la stat, consul, decorat de doi președinți, pensie de 11.500 de lei

Data:

spot_img

Curtea de Apel București l-a declarat pe chestorul (r) Petru Țăgorean colaborator al Securității după ce acesta a deschis mai multe dosare penale și a confiscat mobila din casele unor cetățeni români care nu s-au mai întors în țară înainte de 1989.

Director al cancelariei Prefecturii București până în decembrie 2019, fostul locotenent în cadrul Direcției a Vl-a Cercetări Penale a Securității încasa la nivelul anului 2019 o pensie de 11.500 de lei pe lună, pe care o cumula cu indemnizația de consul al României detașat la Cahul, Republica Moldova, și cu cea de membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), instituție finanțată tot de la bugetul de stat. Decizia CAB nu este definitivă, ea fiind atacată de fostul ofițer la instanța supremă.

Dușmanii poporului

Acuzat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale înainte de 1989, Țăgorean a susținut în fața judecătorilor că el a respectat legea în vigoare la momentul respectiv.

În motivarea instanței se arată că fostul locotenent de Securitate a deschis cinci dosare penale pentru refuzul de înapoiere în țară a cinci cetățeni români: un impresar artistic rămas în Norvegia în 1989, un membru al unei Asociații de propagandă rămas în SUA, un ospătar trimis pe o navă de croazieră care nu s-a mai întors din Germania, un șofer care și-a abandonat TIR-ul la granița italo-iugoslavă și un inginer trimis în Egipt pentru o lucrare, dar rămas în Germania.

[…]

Decorat de doi președinți

În februarie 2015, lui Țăgorean i se oferea Ordinul „Bărbăţie și Credinţă” în grad de Cavaler de către președintele României, Klaus Iohannis, după ce în 2014 fusese ridicat la gradul de chestor șef de către Traian Băsescu.

Fost secretar general adjunct al MAI în 2009, responsabil de Unitatea Centrală pentru Reforma administrației Publice din MAI și ulterior director general adjunct la Direcţia Generală pentru Relațiile cu Instituţiile Prefectului, Țăgorean a fost eliberat din funcție și pensionat special începând cu data de 11 septembrie 2017.

[…]

Citește integral pe Europa Liberă


Despre cazul chestorului (r) Petru Țăgorean, colaborator al Securității, încă Director al cancelariei Prefecturii București în decembrie 2019, istoricul Mihai Demetriade, din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, nota miercuri, pe o rețea de socializare:

„Înainte de a ajunge șeful Formațiunii „J” (Asigurarea Legalității) din SRI-ul anilor ’90 (la 16 iulie 1990), tovarășul Gheorghe Donose, fost ofițer de miliție în compartimentul Cercetări Penale de la Miliția Capitalei, imediat după Revoluția din decembrie 1989, l-a avut în subordine pe tovarășul Țăgorean. Petrică Țăgorean, cum îi spuneau cei apropiați.

Subordonarea asta s-a produs odată cu preluarea conducerii unei formațiuni de anchetă a crimelor Revoluției din decembrie 1989.

Structura în cauză fusese organizată de M.Ap.N. ca urmare a operațiunii de transfigurare, peste noapte, a Direcției Cercetări penale a Securității (Direcția a VI-a) într-o nouă formațiune, plasată (ca toată Securitatea) în subordinea M.Ap.N., în zilele imediat următoare căderii regimului Ceaușescu.

Noua formulă s-a ocupat cu investigarea crimelor Revoluției, în decembrie 1989. Ca să traduc: torționarii Direcției Cercetări Penale a Securității anchetau crimele colegilor lor (și ale altor colegi de-ai lor din alte structuri ale R.S.R.).

Din structura asta de anchetă a făcut parte și tovarășul Țăgorean, recuperat tactic în zilele alea cu sânge pe caldarâm, drept un cadru de nădejde. Din fosta Direcția Cercetări Penale a Securității, 7 ofițeri au fost reactivați în proaspătul organ de „anchetă” de onor M.Ap.N. Asta în caz că vă întrebați de ce acele vitale cercetări la cald ale crimelor au dat rezultate atât de previzibile….

O carieră cât o mare rușine.”

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. „..ordinul de … oferit de klaus iohanis …”___–-___pe scurt, chiar nu se intelege ca daca o tara este ticsita de banditi, escroci, ,etc., trebuie sa rezulte -automat si organic- ca insasi seful tarii si urmatoarele 2 -3 ierarhii, sunt -in realitate- DOAR GANGSTERI POLITICI?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ștefan Mandachi și-a cerut scuze fanilor săi pentru că l-a votat pe Călin Georgescu | Aktual24

Ștefan Mandachi și-a cerut scuze fanilor săi pentru că...

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD....

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...