Tratamentul pe care l-a primit președintele SUA, Donald Trump, a fost administrat de către medicii infecționiști ieșeni pentru trei pacienți internați la unitatea medicală, infectați cu noul coronavirus, în cadrul unui studiu clinic dezvoltat la nivel mondial. Cocktailul de anticorpi realizat de compania Regeneron a fost recent aprobat de către autoritatea de reglementare FDA din SUA, în urma unul studiu clinic desfășurat pe aproximativ 800 de pacienți, care a dat rezultate foarte bune.
Același a fost rezultatul și pentru cei trei pacienți de la spitalul ieșean: nu doar că s-au vindecat mai repede, dar nu s-au plâns de niciun fel de efecte secundare.
„Am derulat studiul cu concentratul de anticorpi Regeneron, este o soluție ce cuprinde anticorpi care îmbracă ca o mănușă, dacă putem explica așa, virusul respectiv și îl împiedică să se așeze pe celulă, pe receptor, deci să se multiplice. Până în momentul de față am folosit în studiul clinic acest medicament la trei pacienți, din declarațiile lor a reieșit că nu au avut nicio reacție adversă, iar starea generală s-a îmbunătățit”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Medicamentul se administrează celor care au forme ușoare sau medii, nu se folosește la formele grave, pentru că scopul acestuia este împiedicarea răspândirii virusului în organism. Administrarea celor doi anticorpi ce formează cocktailul – și anume casirivimab și imdevimab – poate rezolva o mare problemă a unităților medicale din România: creșterea alarmantă a pacienților care au nevoie de oxigen, înainte de a intra în Terapie Intensivă.
Carmen Dorobăț avertizează asupra faptul că din ce în ce mai des ajung la spital oameni cu boala într-un stadiu avansat, care nu vin să se trateze la primele simptome și a cărora stare de sănătate se agravează. „Oamenii trebuie să se adreseze cel puțin medicului de familie, dacă nu chiar medicului specialist pentru a primi medicație specifică. Este foarte important ca cei infectați cu forme ușoare, care stau acasă, să urmărească orice modificare a stării de sănătate. Ca simptome, trebuie să se îngrijoreze dacă febra crește la 38-39 de grade, dacă apare o tuse chinuitoare sau dacă este afectată respirația, dacă încep să apară dureri musculare sau de cap nejustificate”, a completat managerul Spitalului de Boli Infecțioase.