Traumele mamelor minore. Explicațiile specialiștilor | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Traumele mamelor minore. Explicațiile specialiștilor. La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, nu trece o săptămână fără ca cel puțin două mame minore să fie internate.

În unele săptămâni, numărul acestora depășește zece, fie pentru naștere, fie pentru monitorizarea sarcinii. La începutul săptămânii trecute, erau deja internate șase minore: două de 17 ani, una de 16 ani, una de 15 ani, una de 14 ani și cea mai tânără, de doar 13 ani, care se afla în spital pentru a naște.

Irina Mitrea, psiholog clinician principal la Institutul de Psihiatrie „Socola”, explică faptul că minorele care ajung să devină mame se confruntă cu astfel de situații din mai multe motive.

Un tipar comportamental transmis din familie

În primul rând, lipsa educației sexuale, atât în școală, cât și în familie, joacă un rol semnificativ. De asemenea, influența mediului familial și social este un factor important, deoarece multe dintre aceste fete provin din familii disfuncționale. Aceasta explică faptul că adesea, părinții sunt plecați, iar fetele rămân în grija bunicilor, ceea ce duce la o lipsă de supraveghere. În plus, unele dintre ele urmează un tipar comportamental transmis din familie, având părinți care au avut la rândul lor sarcini la vârste fragede.

Citește și: Am o mie de frici. Şi o mie de visuri

Psihologul subliniază că, din punct de vedere emoțional, o sarcină la vârsta de 12-13 ani are un impact profund. Descoperirea unei sarcini la o vârstă atât de fragedă poate fi un șoc major, copleșitor pentru fete, deoarece acestea nu sunt pregătite să facă față unei astfel de responsabilități.

Acesta susține că experiența poate genera sentimente intense de teamă, rușine, vinovăție, depresie, anxietate și alte stări emoționale dificile. În plus, minorele sunt confruntate cu decizii dificile: să păstreze copilul, să îl dea spre adopție sau să opteze pentru avort. Toate aceste situații lasă urme adânci asupra psihicului lor. De asemenea, psihologul subliniază faptul că nici corpul, nici creierul lor nu sunt pregătite pentru o asemenea experiență la o vârstă atât de mică.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / Fotorech)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related