O tânără din Cluj a devenit vocea multor persoane care se confruntă cu dependența de substanțe: „Viața este frumoasă, și merită trăită! E frumos să te trezești dimineața să știi că ești sănătos, să știi că nu ești sclavul substanțelor”, este mesajul pe care tânăra îl transmite persoanelor care se confruntă cu dependența de substanțe.
Mara este o tânără studentă la psihologie, care s-a confruntat cu dependența de substanțe timp de 7 ani, dar a reușit să scape. Într-un interviu pentru PRESShub, Mara povestește nu numai despre experiența sa, dar are și sfaturi practice pentru tinerii dependenți și pentru părinții acestora, pentru că dependența de substanțe afectează pe toată lumea. Aproape în aceeași măsură.
„Am început să consum alcool. După ce m-am săturat de alcool, am fost curioasă să încerc și droguri. Prima dată a fost o experiență foarte „wow”, am mai vrut. Am avut perioade în care exageram foarte mult cu drogurile, dar și perioade în care o lăsam mai moale”, povestește Mara, astăzi studentă.
A încercat să se oprească din a consuma de multe ori: „Atunci, nu mi-am propus neapărat să mă opresc, deși am vrut să mă opresc. Am exagerat până mi s-a făcut greață. Am mai încercat să mă las de multe ori, dar acum am reușit”.
Acum ce te-a făcut să te oprești?
„M-am săturat. Mă simțeam rău. Nu mai suportam să stau în locurile alea, să fiu în starea aia. Eram destul de rău psihic. Am simțit că nu făceam nimic cu viața mea. Și știam că îi rănesc pe cei apropiați mie”.
Când am întrebat-o pe Mara cum vede ea dependența, aceasta a spus că „începe cu o stare bună, iar după ce ai terminat această stare, revii la starea inițială, naturală, care nu e la fel de bună. Iar această oscilație de la foarte bine la rău, tu îți dorești doar să te simți foarte bine. Cu timpul, începi să câștigi toleranță la substanță. Normal că devii dependent dacă îți obișnuiești creierul să vrea mai mult”.
Ce sfaturi ai pentru consumatorii activi de acum?
„Trebuie să vrei să te oprești. Și să tot încerci, chiar dacă eșuezi. Odată ce încerci, și știi că ăsta este țelul, o să vrei să reușești. Apoi, dacă îți permit fondurile, poți cere ajutor profesional. Trebuie să vorbești cu cineva apropiat, care să știi că nu te va judeca. Trebuie să ceri ajutor. Și e de cerut ajutor. Nu te confrunta cu asta singur. Keep trying!”
Am întrebat-o pe Mara care sunt sfaturile pe care le poate da pentru părinții cu copii care se confruntă cu dependența de substanțe.
„Trebuie să încercați să formați o relație bazată pe încredere cu copilul dumneavoastră. Fiți vulnerabili în fața lor, ascultați-i, câștigați-le încrederea. Faceți activități împreună. Trebuie să vadă că viața e frumoasă în afara substanțelor. Încurajez ca atunci când copilul are o problemă, să le spună părinților și să nu se confrunte singuri cu asta. Părinții te iubesc mai mult decât anturajul”.
„Nu vă judecați copiii. Pentru că o să înceapă să facă lucrurile astea pe ascuns”, este mesajul pe care tânăra studentă îl transmite părinților.
Cum putem noi sa ajutăm dacă avem un apropiat care se confruntă cu această problemă?
„Facem ca relația să devină mai apropiată. Nu trebuie să devenim intruzivi, să le spunem că e ceva greșit cu ei. Toți care am consumat, știm că nu e ok. Trebuie să încercăm să scoatem persoana respectivă din zona de confort care este consumul. Faceți activități împreună, arătați-i că viața este frumoasă în general. Pe mine, sportul m-a ajutat foarte mult”.
Citește și: Macron către Maia Sandu: „Vă vom însoți fără abatere pe drumul european”
„Mi s-a schimbat viața radical de când m-am oprit. Acum, sunt bucuroasă efectiv să exist, să îi pot suna pe cei dragi! Ești bucuros să exiști fără substanțe”.
„Viața este frumoasă! Și merită trăită. E frumos să te trezești dimineața să știi că ești sănătos, să știi că nu ești sclavul substanțelor, să știi că te poți bucura că e soare afară. Poți să faci toate lucrurile astea, și să fii fericit fără droguri. Nu îți trebuie substanțe ca să fii fericit. Drogurile sunt artificiale, îți dau numai falsa senzație că totul e bine, dar odată ce dispare efectul, dispare tot binele,” este mesajul pe care tânăra îl transmite și îl promovează cu succes pe toate rețelele de socializare.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!