Trebuie scos UDMR-ul de la guvernare? Alfred Simonis (PSD): Guvernul are nevoie de stabilitate

Data:

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, declară la RFI că personal, ar fi vrut o reacție mai coerentă a UDMR, după discursul cu tentă rasistă al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. E o discuție ce trebuie să aibă loc în coaliție, spune parlamentarul, care crede că ”sunt afirmații extrem de grave, dar sunt făcute de cineva care nu are legătură cu UDMR”.

Alfred Simonis condamnă declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, unde premierul Ungariei a vorbit despre puritatea rasei maghiare: ”Sunt niște afirmații extrem de grave, sunt condamnabile, sunt niște afirmații care cred că sunt fără precedent la nivel de lider de Guvern în Europa cel puțin în ultimii 50 de ani, probabil (…). Aceste afirmații nu pot fi interpretate ca o scăpare de moment, pentru că s-au repetat și în alte ocazii, deci este o credință, un crez al domnului Orban”.

Liderul deputaților PSD și-ar dori o reacție mai tranșantă a UDMR: ”Trebuie să facem totuși o delimitare, afirmațiile nu au fost făcute de Kelemen Hunor, ci de Viktor Orban. Kelemen Hunor nu este șeful lui Viktor Orban, ca să poată să-l tragă la răspundere. E adevărat, personal, aș fi vrut o poziție publică mai coerentă și mai asumată din partea UDMR, în ceea ce privește aceste afirmații ale liderului Guvernului de la Budapesta, însă în același timp nici nu am văzut o poziție prin care să afirme că le susține (…). E o discuție care trebuie să aibă loc în coaliție. Atât liderul PSD, cât și ceilalți lideri ai coaliției au spus că va avea loc o discuție pe această temă, în prima coaliție”.

Întrebat dacă UDMR-ul ar trebui scos de la guvernare, Alfred Simonis a răspuns: ”Opinia mea este că în România, în acest moment, avem un Guvern cu o largă majoritate, suntem într-un context internațional complicat, întreaga planetă se află într-o criză care începe să fie de proporții, în urma agresiunii Rusiei în Ucraina. În acest context, n-aș vrea să fac afirmații hazardate și n-aș vrea să iau decizii, dacă ar fi decizia la mine, atât de abrupte, fără să fac o analiză de ansamblu, atunci când o iau”.

Întrebat dacă PSD nu are o problemă să stea la aceeași masă în coaliție cu un partid care refuză să se delimiteze clar de afirmațiile cu tentă rasistă ale lui Viktor Orban, deputatul social-democrat a replicat: ”Dacă acele declarații erau făcute de cineva de la UDMR, am fi avut o dificultate în a mai sta la masă cu dânșii. Faptul că tac e o chestiune care mie, personal, nu-mi place, dar de aici până la a nu mai sta la masă cu aceștia e drum lung. Guvernul are nevoie de stabilitate, e mai importantă stabilitatea României, decât dorința noastră de a scoate de la UDMR totuși o poziție publică pe această temă. Sunt afirmații extrem de grave, dar sunt făcute de cineva care nu are legătură cu UDMR”. (RFI Romania)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU
  1. Pragmatismul fata in fata cu reactiunea sau cum „ce are sula cu prefectura ” ? Corecta imi pare abordarea politicianului mai sus amintit .Usor interpretabila chestiunea cu cine este sau nu este seful .Pina la urma seful declaratiilor este persoana care le face nu care le asculta .Nuantele fac si ele parte din joc iar raspunsul ce nu mai vine intareste regula .„Singele apa nu se face” chiar daca impactul vorbelor este mare si imposibil de tolerat .Practic vorbele spuse la Tusnad scot UDMR din viitorul joc politic rezultat din alegerile din 2024 din Romania.Deocamdata, stabilitatea tarii este cuvintul cheie .Cumva UDMR ramane de caruta chiar daca asta nu se vede la modul declarativ .UDMR ca UDMR dar raul facut maghiarimii „ internationale ”este enorm . Spusele de la Tusnad dezgroapa atitudini anti umane si anti UE . Homo Sapiens este „arestat” in virtejul vorbelor orbanistice .Curios ne este insa cum de seful cel mare si tare cindva din SUA s-a lasat atras in acesta fanfaronada .Parca rolurile s-au schimbat .Viceversa este imaginea momentului . Parca invitatul nu era cel invitat ci cel care gira invitatia .Pe aripile vintului atunci cind crezi ca te afli iti pot cauza caderea ce acum imi pare a fi si mai aproape pe masura ce personalitatea cuiva a fost decisiv calcata in picioare si evidenta nu mai poate fi acceptata .Frate , frate ,dar brinza-i pe bani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor. Ce scrie în el? | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj | Monitorul de Cluj

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj,...

Unde aleg românii să călătorească de Paște | Monitorul de Cluj

Unde aleg românii să călătorească de Paște, 1 Mai...