„Trece”. Lansare Simona Sigartău și lectură Anca Chimoiu

Data:

spot_img

„Trece”. Lansare Simona Sigartău și lectură Anca Chimoiu. SCAF 2024 și Casa de Editură Max Blecher organizează vineri, 20 septembrie, începând cu ora 18:00 evenimentul „Trece”, în spațiul istoric al Mănăstirii Ursulinelor.

Seara va începe cu o lectură de poezie a scriitoarei Anca Chimoiu, va continua cu un dialog între cele două scriitoare urmat de lectura poetei Simona Sigartău și se va încheia cu o sesiune de autografe. Pretextul deloc întâmplător îl reprezintă lansarea volumului Singuri sub râsetele familiilor perfecte de Simona Sigartău (Casa de Editură Max Blecher, 2024).

De ce „Trece”?

Numele evenimentului este și titlul unor poeme semnate de Simona Sigartău, publicate în prima ei carte. Este cuvântul de încurajare (uneori ironic), pe care ni-l spunem atunci când trecem printr-un eveniment mai puțin fericit, care lasă urme mai superficiale sau mai adânci în viețile noastre. Din acest motiv și nu numai, am ales pentru lansare salonul care găzduiește expoziția „Camera cu bibliotecă”, semnată Anca Coller și Iulian Gospodin, din cadrul SCAF 2024.

Curatoriată de Alexandra Runcan, expoziția are ca piesă centrală instalația compusă din rămășițele unei biblioteci arse, care a aparținut chiar Ancăi Coller. În rafturi, încă se mai deslușesc titluri sau nume de autori pe coperte de carte care au trecut doar parțial vătămate prin experiența unui incendiu accidental din atelierul artistei. Dacă ne gândim că evenimentul se desfășoară în spațiul impresionant al Mănăstirii Ursulinelor, care a funcționat ca liceu timp de câteva decenii, lansarea unui volum de poezie într-un asemenea loc are greutatea unui gest manifest – mai ales că fosta clădire a Colegiului Pedagogic, construită în 1772, a devenit, cu ocazia SCAF 2024, noul centru de artă contemporană al Sibiului.

Simona Sigartău (n. 1993, Gheorgheni) este profesoară de limba și literatura română în Sibiu. Doctor în Filologie cu o lucrare despre relațiile de putere și comunitățile periferice în proza douămiistă (2021), a publicat în „Poesis internațional”, „Matca literară”, „Familia”, „Revista de povestiri”.
Singuri sub râsetele familiilor perfecte este volumul său de debut.

„Incisivă și iscoditoare: așa mi-am imaginat mereu că ar trebui să fie o voce sigură, stăpână atât pe fluența, siguranța și blândețea asimilate din tradiția poeziei scrise de femei, cât și pe mijloacele revanșarde cultivate de literatura radical-feministă. Locvace și vehementă, «crudă și posesivă», Simona Sigartău știe precis despre ce trebuie să scrie.

Poemele ei propun un excurs prin «marile teme» ale unei mitologii familiale și sociale pe care o descompune și resemantizează cu voluptate, curiozitate, tandrețe, dar și cu factorul surpriză al discursului ei: o revigorantă și neapologetică malițiozitate care își face loc chiar și în cele mai (aparent) vulnerabile contexte. Nenumărate versuri memorabile, imagini și «punchlines» completează certitudinea că acest volum are (și) potențialul unui thriller psihologic. Rar am citit o carte de poezie care să mă țină «într-un asemenea hal» cu sufletul la gură.” – spune poeta Olga Ștefan despre volumul Simonei Sigartău.

Anca Chimoiu (n. 1972, Iași) este freelancer în comunicare și organizator de evenimente. A publicat diverse articole, în special pe teme culturale și de educație. În februarie 2023 a lansat, alături de Claudiu Komartin și Ana Toma, DARAVERE concept store – un spațiu gândit ca o expoziție recurentă de carte de poezie și obiecte de autor. A publicat proză scurtă în „Revista de povestiri”, „Iocan”, „Echinox”, „Tomis”, „Steaua”.
Atunci când, volumul său de debut, a apărut în 2023 la Editura Vellant și conține treizeci și una de povestiri, care adună la un loc o galerie extinsă de personaje. În prezent lucrează la un volum de poeme.

Anca Coller (n.1976, București) este artist visual și profesor la Universitatea Națională de Arte din București. De formație de pictor, artista abordează și instalația, fotografia, performance-ul sau arta video. Atelierul său din București a fost adesea transformat în galerie extinsă în tot parterul casei la Carol 53 și Celula de Artă.

Instalațiile de mari dimensiuni, expuse în prezent la Sibiu la Muzeul de Artă Contemporană și la Mănăstirea Ursulinelor, au fost realizate în colaborare cu artistul Iulian Gospodin.

Partenerul strategic al evenimentului este Muzeul Național Brukental. Conceptul evenimentului este realizat de echipa DARAVERE concept store.


Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF) este un eveniment cultural anual de mare amploare, care reunește artiști contemporani, iubitori de artă și entuziaști culturali din întreaga lume. SCAF 2024 aduce la Sibiu peste 150 de artiști din România, Cuba, Turcia, Republica Moldova, Germania, Italia, Ungaria, Elveția, Olanda, Japonia, Finlanda, Israel și Norvegia. Anul acesta se desfășoară în perioada 7 septembrie – 6 octombrie, cu tema Crossing Borders, subliniind ideea depășirii granițelor, fie ele fizice culturale, artistice sau personale.

Casa de Editură Max Blecher a luat ființă în toamna anului 2010, ca o dezvoltare a proiectului de lecturi și ateliere de literatură contemporană „Institutul Blecher”. De la început, Casa de Editură Max Blecher și-a definit viziunea prin dorința de a aduce o schimbare în lumea cărții din România, concentrându-se în special pe publicarea unor nume importante dar/sau mai puțin cunoscute din literatura română contemporană și din cea de peste hotare.

Daravere concept store este un showroom neconvențional de poezie, un loc de întâlnire al scriitorilor și al artiștilor în general cu publicul. Spațiul este gândit ca o expoziție colectivă curatoriată de Ana Toma, Anca Chimoiu și Claudiu Komartin. Micul magazin de cadouri culturale este amenajat cu sertare recondiționate, purtătoare de memorie. Ideea amenajării cu sertare a pornit, desigur, de la o instalație inspirată din câteva versuri.

Citește și: Orchestra Filarmonicii din Israel, Zubin Mehta, Martha Argerich și Lisa Batiashvili – prezenți la București cu prilejul aniversării a 145 de ani de la acordarea cetățeniei primilor evrei din România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O nouă zi în paradis cu Alina Cojocaru

Conectarea cu lumea culturală internațională este una din marile...

Regizorul Andrei Șerban revine la TNB pentru piesa „Mary Stuart” de Robert Icke

Regizorul Andrei Șerban revine la TNB pentru piesa „Mary...

O pre-deschidere surpriză a stagiunii ONB!

Dintr-o întâmplare am aflat că pe 17 septembrie va...