3 mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE

Data:

Insectele au devenit o delicatesă pentru actorii care au interes în răspândirea dezinformărilor împotriva Uniunii Europene. După ce UE a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă, un val de dezinformare a lovit multe state membre, răspândind în mare parte panica nejustificată și acuzând Bruxelles din cele mai rele comploturi.

Cele trei minciuni despre insecte și UE

Din ianuarie, trei narațiuni principale de dezinformare au putut fi identificate în știrile false detectate despre UE și insectele comestibile, arată European Digital Media Observatory (EDMO), după o cercetare efectuată la nivel european:

  • prima și, probabil, cea mai răspândită, susțin că cetățenii UE vor mânca insecte chiar și împotriva voinței lor, deoarece insectele vor fi ascunse în produsele fără etichetare corectă;
  • a doua, legată de prima în unele teorii ale conspirației, este despre insectele care sunt otrăvitoare și nepotrivite pentru consumul uman;
  • a treia – răspândită în special în statele baltice – este legată de dezinformare despre războiul din Ucraina și susține că cetățenii UE sunt obligați să mănânce insecte, deoarece nu au suficientă hrană ca urmare a războiului și a sancțiunilor împotriva împotriva Rusia.

Produsele din insecte sunt sigure

Cele trei minciuni pornesc de la un adevăr: produse care au la bază greieri, sub formă uscată, de pastă sau făină, au fost aprobate de UE spre comercializare, ca ingrediente într-un număr de produse alimentare destinate populației.

Dar, regulile UE sunt foarte stricte în acest domeniu. Astfel, orice aliment este cercetat și evaluat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), înainte să fie disponibil în magazine. Oamenii de știință din cadrul acestei autorități analizează strict pe baza unor dovezi științifice dacă alimentul în cauză este sau nu periculos pentru oameni.

Comisia Europeană a clarificat și faptul că oamenii nu vor fi obligați să consume insecte. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui individ.

Aceste reglementări doar permit comercializarea produselor pe bază de insecte în țările care fac parte din Uniunea Europeană. Dar nimeni nu este obligat să le folosească.

Este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă. Insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii”, scrie pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

Citește și: O lege care poate transforma mii de tineri în infractori, doar ca statul să pară că face ceva

Minciuni despre faptul că ingredientele din insecte sunt folosite deja

Dar, în ciuda asigurărilor date de Comisia Europeană, cele trei minciuni menționate mai sus au explodat în țările UE. În Slovacia, autoritățile au trebuit să dezmintă informația potrivit căreia făina din greieri a fost deja adăugată în secret în pâine.

În Germania, EDMO și partenerii său au detectat știri false care susțin că UE nu a impus cerințe de etichetare pentru posibile reacții alergice sau etichetarea se va face doar folosind nume latine, astfel încât oamenii să nu conștientizeze ingredientele reale, cum ar fi „greieri de casă”.

Informații false similare au fost detectate în Franța, Spania, Italia, Danemarca, Olanda, Polonia, Ungaria, Austria, Letonia, Estonia, Lituania, Belgia, Finlanda și Norvegia.

Ministrul maghiar al Agriculturii, István Nagy, a ieșit public cu o declarație în care a precizat că Ungaria a fost singurul stat membru care nu a susținut decizia UE și a menționat că Ministerul Agriculturii va modifica regulamentul național de etichetare a alimentelor pentru a oferi consumatorilor informații autentice și exacte.

Produsele care conțin proteine din insecte pot fi clar distinse și separate pe rafturile magazinelor. Ingredientele vor fi vizibile pe ambalaj, iar aceste produse vor trebui amplasate separat pe rafturi separate din magazine, potrivit 24.hu.

Produsele cu insecte, semnalizate clar prin etichete

Dar ceea ce afirmă István Nagy nu este valabil doar pentru Ungaria și nu este o concesie făcută conspiraționiștilor, ci doar o normalitate.

Site-ul Comisei Europene stabilește cerințe clare de etichetare pentru producătorii de alimente pe bază de insecte. În plus, aceștia trebuie să respecte și toate prevederile deja existente în ceea ce privește etichetarea.

Dar această mențiune nu este suficientă pentru conspiraționiști. O variație pe scară largă a dezinformării este aceea că insectele sunt deja ascunse în produsele care sunt vândute în interiorul UE. De exemplu, prezența proteinelor printre valorile nutritive ale unor produse (de exemplu, făina) a fost prezentată ca dovadă a utilizării insectelor ca ingredient. Fals.

O altă știre care a circulat arată că unii aditivi (de exemplu, E120 și E904) enumerați printre ingredientele pentru unele produse sunt de fapt nume pentru derivate de insecte. Este fals.

Informații care susțin că școlarii din Olanda sunt deja obligați să mănânce „viermi de pământ” pentru a lupta cu „încălzirea globală” au fost detectate în multe țări ale UE. Nu este adevărat.

În marea majoritate a statelor membre ale UE, acest tip de dezinformare a devenit viral mai ales pe rețelele de socializare, printre teoreticienii conspirației, în zone nișate ale opiniei publice.

Cu toate acestea, în cel puțin două țări, dezinformarea a fost răspândită și de actori politici de relevanță națională și de mass -media tradiționale. Printre acestea se numără și România, unde ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat repetat că nu va consuma „făină de greieri”.

Citește și: O minciună care se răspândește. UE nu ne obligă să mâncăm gândaci

Făina de greieri este mai sănătoasă

Făina din greieri de casă poate fi deja cumpărată și în România. Acest aliment conține 70 de grame de proteină și aproape 10 de fibre pe suta de grame, având un conținut redus de carbohidrați, de doar jumătate de gram.

Prin comparație, făina de grâu conține doar 10 grame de proteine și 76 de carbohidrați tot la suta de grame.

Dar cea mai mare diferență între cele două tipuri de făină este la preț. Dacă făina obișnuită costă puțin peste 5 lei, cea din insecte se vinde cu aproape 100 de lei.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură susține că produsele pe bază de gândaci au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, dar și al sănătății. Aceste vietăți sunt o alternativă bună la produsele din carne de la animalele găsite în mod obișnuit în alimentație.

Insectele sunt mai ușor de crescut din toate punctele de vedere. Spre exemplu, greierii au nevoie de mai puține resurse alimentare precum vacile, carnea lor având un număr asemănător de proteine. În plus, unele insecte trebuie doar lăsat la uscat și sunt bune de mâncat, pe când carnea de vită trebuie procesată.

În viitor, este posibil să fie aprobate alimente pe bază de mai multe insecte. Cei de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară analizează datele științifice pentru încă 8 tipuri de insecte, potrivit Comisiei Europene.

Read the English version: 3 of the biggest lies about insects based food in European Union


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
6 COMENTARII
  1. Un astfel de articol pus de mapă într-o țară tradițională, unde contează mai mult inteligența emoțională decât studiile plătite de cei cu interese economice, nu poate produce decât un subiect de luat in derâdere (de făcut „bășcălie”). Conspiraționiștii nu mai fac față să vă anticipeze mecanismele, doar: „viața bate filmul”.
    Romanii au un izvor inepuizabil de „vorbe de duh” și vor știi întotdeauna să devanseze Occidentul (cel puțin partea lui întunecată)

  2. Minciuni sunt ce scrieți vuoi aici ,,UE minte cu nerușinare că nu folosesc faina de insecte in produse,,,atunci cu care scop Bill Gates a cumpărat acțiuni la Haineker și Moretti,,,ce vrea sa bage in bere și nu ne spune e totul secret,,nu mai credeți în minciuni ce scriu acești ziși jurnaliști de pește prăjit ,,,,corupți și plătiți sa răspândească minciuni

  3. Ba băieți, nu aveți decât să băgați în voi greieri și viermi cu lopata. Problema este că OBLIGATI SI PE ALTII SA MANANCE INSECTE, și nu vrem mă. Că nu suntem animale sau păsări, că zeci de mii de ani dieta noastră a fost omnivora și mai puțin cu gândaci.

  4. Românii nu au mâncat niciodată insecte, nici în războaie mondiale, nici în perioadele de foamete, nici în comunism.
    Este sub demnitatea umană, este înjositor să fim păcăliți să ingeram așa ceva. Nici cei mai mari criminali din istorie nu au mâncat insecte! Vreți să mâncați așa ceva, vă privește, dar nu introduceți mizeriile astea pe ascuns! Înainte mâncarea care conținea larve moarte era considerată stricată, acum va conține mii de larve pudră și e considerată comestibilă! Jos UE! Jos UE! Jos UE! ROEXIT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...