Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei

Data:

spot_img

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei. Trei parlamentari din România au fost vizaţi de un grup de hackeri susţinut de guvernul comunist chinez, cei trei făcând parte dintr-un grup internaţional critic la adresa Beijingului. SUA şi Marea Britanie afirmă că grupul a acţionat global, ca să strângă date despre guverne, politicieni sau alegători, relatează Europa Liberă.

Autorităţile de la Washington, Londra şi Wellington au acuzat, în ultimele două zile, că hackeri susţinuţi de China le-ar fi vizat populaţia sau guvernele pentru a obţine informaţii despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri. Potrivit sursei citate, printre politicienii vizaţi de această campanie globală de spionaj cibernetic sunt şi trei din România, reiese dintr-un rechizitoriu întocmit de Departamentul de Justiţie al SUA. În urma raportului, publicat luni seara, şapte hackeri chinezi sunt daţi în urmărire internaţională de FBI şi au fost trimişi în judecată. Deputaţii Cătălin Teniţă (REPER), Alexandru Muraru (PNL) şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt policitienii români intraţi în atenţia hackerilor chinezi.

Citește și Mircea Cărtărescu distins cu Premio Mondello, distincție acordată lui Milan Kundera sau Thomas Bernhard

Conform site-ului citat, deputaţii români ar fi căzut victime ale unei campanii de spionaj pusă la cale de un grup de hackeri intitulat APT31 împotriva Alianţei Interparlamentare pentru China, un grup internaţional din care fac parte mai mulţi parlamentari şi care se preocupă de modul în care ţările democratice ar trebui să se raporteze la China. Acest grup a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez şi acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului aduse acestuia. De asemenea, surse Europa Liberă au precizat că unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactaţi de serviciile secrete din România, care voiau să verifice dacă au primit email-uri de la hackerii chinezi.

Contactat de publicaţia citată, deputatul PNL Alexandru Muraru spune că nu îşi aminteşte să fi primit sau să fi deschis un astfel de email, dar că nu e surprins că membri IPAC au fost ţinte ale hackerilor susţinuţi de guvernul de la Beijing. “În întâlnirile noastre, care au loc de câteva ori pe an, în diferite formule, am fost avertizaţi în repetate rânduri despre ceea ce încearcă oficialii statului chinez să facă. Începând cu trimiterea de mesaje, e-mailuri, sub destinatari falşi, care seamănă aparent cu IPAC, ceea ce reprezintă, de fapt, o targetare iminentă, directă şi constantă a noastră. Nu pot accepta că un stat totalitar, care suprimă orice libertate individuală şi drepturile omului, vine în instituţiile româneşti şi intimidează oficiali ai statului român. Ce s-ar întâmpla dacă Federaţia Rusă, prin ambasada sa la Bucureşti, şi-ar permite să facă aşa ceva? Ar ieşi un scandal imens”, a declarat Alexandru Muraru.

Articolul integral aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related