Tribunalul Timiș despre un afacerist local criticat de un ziarist: „Se aduc la cunoștința publică informații de interes general”

Data:

spot_img

Tribunalul Timiș a respins cererea de chemare în judecată față de un jurnalist din Timișoara care a scris despre un controversat afacerist din oraș. În ianuarie 2024, Bogdan Marta a scris în publicația sa un articol cu titlul „Robu a ieșit la plimbare în centrul Timișoarei cu un condamnat penal Dan Dinu”. În urma acestui articol, preluat și distribuit ulterior pe pagina de Facebook de USR Timișoara, afaceristul Dinu a cerut jurnalistului și USR 1 milion de euro.

În cererea de chemare în judecată, Dan Dinu sustine că articolul și ulterior postarea pe Facebook a acestuia a generat reacții disproporționate la adresa sa, fiind expus unui tratament degradant și injust, „atât în comunitatea din care face parte, cât și la nivel național și internațional, precum și în fața familiei și a persoanelor apropiate”.

Citește și: Republica Moldova și pacea din Ucraina: sătucul din margine sau lobby activ pentru nevoile de securitate?

Dan Corneliu Dinu a fost condamnat, în trecut, pentru fapte de ultraj și refuz sau sustragere de la recoltarea de probe biologice, fapte pentru care a fost reabilitat.

În apărararea sa, jurnalistul a arătat că Dan Corneliu Dinu este o persoană publică, „fiind un cunoscut afacerist la nivel local, care postează în mod constant și vehement pe rețelele de socializare comentarii jignitoare adresate pârâților care s-au întâlnit într-un context public cu o personalitate politică locală în perioada apropiată campaniei electorale, expunându-se în mod conștient unei analize atente a fiecarui act al său”.

Declarații defăimătoare

Jurnalistul și USR Timișoara au arătat că afaceristul s-a angajat într-un „discurs politic denigrant la adresa primarului Samuel Dominic Fritz, prin folosirea de expresii vădit jignitoare, postate și repetate cu rea-credință, în scopul de a vătăma, precum numirea în mod repetat a primarului „lepră”. Este notorie la nivel local referirea afaceristului la primarul în funcție al Municipiului Timișoara cu apelativul „lepră de pui nazist”.

Dinu a cerut obligarea pârâților, în solidar, la „publicarea dispozitivului hotărârii ce se va pronunța în prezentul dosar într-un cotidian de întindere națională, timp de 30 zile, pe cheltuiala acestora și obligarea pârâților, în solidar, la plata sumei de 1.000.000 euro cu titlu de daune morale pentru repararea prejudiciului cauzat prin atingerea personalității umane, a vieții private/intime, de familie, a vieții profesionale din mediul de afaceri, a onoarei și a demnității reclamantului”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Timișoara.

Judecătoarea Alexandrina Mirela Perian a reținut în decizie că prin intermediul articolului publicat pe site-ul articulat.ro la data de 26.01.2024 – „Robu a ieșit la plimbare în centrul Timișoarei cu un condamnat penal – Dan Dinu” se aduce la cunoștința publică anturajul fostului primar al Municipiului Timișoara Nicolae Robu, la acel moment candidat pentru funcția de primar la alegerile locale din 9 iunie 2024”.  

Condamnat pentru ultraj

Judecătoarea a mai reținut că autorul a făcut în articol referiri inclusiv la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare aplicată lui Dinu în anul 2016, pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj.

„Prin urmare, în măsura în care o persoană exprimă o judecată de valoare, acesteia nu i se poate impune să facă proba verității celor afirmate, Curtea Europeana apreciind că o astfel de obligație este imposibilă și de natură a împiedica persoanele să își afirme opiniile despre alții. Totuși, instanța reține că judecățile de valoare lipsite de orice bază factuală nu sunt protejate de art. 10 din Convenție, Curtea statuând că nu se poate admite ca, în principiu, o judecată de valoare poate fi considerată astfel, decât dacă este însoțită de fapte pe care să se sprijine”.

Judecătoarea a mai reținut faptul că articolul „Robu a ieșit la plimbare în centrul Timișoarei cu un condamnat penal – Dan Dinu” are ca subiect central o persoană a cărei notorietate nu poate fi contestată, respectiv fostul primar al Municipiului Timișoara și la data publicării, candidat pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din 9 iunie 2024. „Prin intermediul acestuia, se aduc la cunoștința publică informații de interes general, importante pentru colectivitatea locală privind colaborările unui candidat la cea mai importantă funcție publică pe plan local, aceea de primar, cu persoane cercetate penal sau condamnate definitiv la data publicarii articolului”.

Citește și: Ilie Bolojan: Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene. Rămânem proatlantici și un stat aliat responsabil

A recunoscut tot

Instanța mai arată că reclamantul nu mai poate susține nevinovăția sub aspectul reținerii infracțiunii de ultraj, astfel cum pretinde prin intermediul cererii introductive de instanță, „de vreme ce acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, confirmat cu titlu definitiv prin rămânerea definitivă a hotărârilor penale. Este real ca la momentul postării, intervenise reabilitatea reclamantului confirmată prin certificatul de cazier judiciar atașat dosarului cauzei, însă acest aspect nu este de natură a înlătura cele publicate de pârâți în sensul că „reclamantul a fost condamnat penal pentru ultraj”.

Astfel, în opinia Tribunalului, în cauză există o bază factuală suficientă care să justifice publicarea articolelor, judecățile de valoare și faptele fiind prezentate de către publicația Articulat S.R.L., prin pârâtul Bogdan Marta, de o manieră jurnalistică.

Judecătoarea mai arată că, chiar dacă „reclamantul s-a simțit direct lezat de anumite pasaje din postările menționate, instanța concluzionează că afirmațiile factuale sunt susținute de dovezi, iar condițiile răspunderii civile delictuale se impun a fi analizate inclusiv prin raportare la propriul limbajul al reclamantului, folosit fără rezerve în diverse comentarii și  postări la adresa pârâților”.

Decizia Tribunalului Timiș nu este definitivă.

Citește și: Elon Musk a reacționat pe rețeaua X la anunțul lui Călin Georgescu privind interzicerea rețelei Soros în România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine e pasagerul misterios care a călătorit cu Ciolacu și Grindeanu în avionul privat închiriat de Nordis

Publicația Recorder a dezvăluit că premierul Marcel Ciolacu a...

CSM va analiza candidaturile a șapte procurori care ar trebui să ancheteze magistrați

Procurorul Daniel Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii...

Prea puține răspunsuri la ghicitoarea SUA-Rusia | Analiză Deutsche Welle

Liderii europeni sunt „gata” să ofere Ucrainei viitoare garanții...