Trompeta AUR în Parlamentul European: Cristian Terheș – PNȚCD

Data:

spot_img

Urcat pe un podium în fața Parlamentului European, Cristian Terheș își face numărul la Bruxelles în 6 decembrie, în fața unei mulțimi care flutură tricolorul României și pancarte în franceză împotriva vaccinării obligatorii. Incită, dirijează scandările, arată pumnul spre clădirea instituției europene, o cheamă pe Ursula von der Leyen să dea socoteală pentru contractele încheiate cu firmele producătoare de vaccinuri. Pe fața bucălată se citește satisfacția de a fi aclamat.

Viraje: de la discursul anticorupție la atacarea DNA

Intrat în PE pe listele PSD, Terheș a făcut un viraj la dreapta declarându-se reprezentant al PNȚCD, partid dispărut de pe scena publică a României. Nu este singurul viraj: preot greco-catolic emigrat acum două decenii în SUA, răspopit după ce a intrat în politică, a devenit vizibil în țară mai întâi prin discursul de partea independenței justiției, de luptător anticorupție și critic la adresa guvernului dospit de Dragnea. Ulterior, după ce PSD a început să îl curteze, a început să declame refrene pe placul pesediștilor în studiourile Antenei 3 și RTV. Adică invers, împotriva DNA și a democrației. Așa a ajuns pe listele PSD la alegerile europarlamentare.

Iar acum, când s-a erijat în „vocea libertății” lansându-se într-o luptă zgomotoasă împotriva vaccinului, a Certificatului verde și a oricărei măsuri de prevenție în pandemie, a devenit, în fapt, trompeta AUR în legislativul european. La mijlocul lui noiembrie susținea o conferință de presă împreună cu George Simion, șeful AUR, la Camera Deputaților. Tema, aceeași: tirania europeană care vrea să ne înrobească prin vaccin și certificat.

Răfuieli în direct

Terheș își asigură creșterea în popularitate mizând pe pofta oamenilor de a asista la scandal: transmite live neobosit răfuielile sale cu portarii, cu agenții de pază ai magazinelor și ai instituțiilor care îi cer să respecte regulile cerute de autorități în pandemie: certificat de vaccinare, test, mască.

Pe 12 noiembrie i-a hărțuit tot live pe agenții de pază de la intrarea Parlamentului European.

„Cine ești tu? Diferența între mine și tine este că pe tine nu te-a ales nimeni, iar eu sunt ales”, i s-a adresat cu aroganță agentului bruxellez de la poartă și a continuat scandalul cu șeful agenților de pază, care i-a oferit 2 opțiuni: să intre fără certificat și fără să prezinte test negativ, dar cu un raport către conducerea PE, sau să părăsească incinta.

Scandalul transmis pe Facebook se repetă zilnic la Bruxelles sau la magazinele unde europarlamentarul îi umilește pe paznici cu legitimația sa de europarlamentar în aplauzele unor oameni prost informați.

Problema este că pagina sa oficială de Facebook are peste 85.000 de urmăritori, iar indicii de performanță măsurați de Crowtangle arată cum o postare video în care susținea fără dovezi medicale că vaccinurile sunt nesigure, deci periculoase, a fost văzută de 670.000 de internauți. Cifrele au fost comunicate Europei Libere de Nicolae Țîbrigan, expert în efectele dezinformării.

În 2 decembrie, Terheș clama tot în direct, dar și la televiziuni și pe canale media specializate în manipularea anti, că premierul Ciucă a impus certificatul Covid, ceea ce e complet fals, dar are efect incitator. Autoritățile române sunt cele mai ezitante din Europa în impunerea unor măsuri ferme în fața noilor valuri ale pandemiei.   

 „Există o foarte mare parte în societatea românească care nu este neapărat anti-vaccin, dar care este sceptică și stă în expectativă, care nu e convinsă nici de imaginile de la ATI și nici de spusele experților, considerând că e un mare coplot sau o isterie exagerată. La această parte de societate, politicenii care nu au avut un mesaj tranșant antivaccin au făcut mai mult rău, a existat o ticăloșie din partea lor de a ascunde intenția adevărată care este de a specula pe seama curentului”, a declarat Țîbrigan citat de Europa Liberă în articolul Apostolii antivaccin.

Coaliția antivacciniștilor din legislativul European

La sfârșitul lui octombrie, Cristian Terheș a apărut în compania unui grup de eurosceptici radicali din PE într-o conferință de presă pentru a face „dezvăluiri” majore în legătură cu contractele de vaccin cu comapaniile farma. Au participat Francesca Donato susținută de partidul populist Liga de Nord al lui Salvini, croații Vilibor Simčič din partidul radical Živi Zid și neafiliatul Miroslav Kolakusič, Christine Anderson – Germania, din partidul radical de dreapta Alternativa pentru Democrație.

Marile deconspirări s-au rezumat la prezentarea unor pagini cu mai multe date obturate pe care Terheș le flutură cu orice ocazie în susținerea discursului său despre „tirania UE”, „lagărul concentraționar al Uniunii Europene” sau despre Certificatul verde ca „un nou Zid al Berlinului”.

Presa nu a putut examina aceste pagini pentru a se lămuri ce e cu ele, ci a trebuit să se mulțumească cu vorbe și lozinci antieuropene și anti NATO.

Terheș nu e singurul europarlamentar român care profită de nesiguranța oamenilor și de nepăsarea autorităților pentru a-și asigura vizibilitatea, utilă în perpetuarea funcțiilor politice. Nu e singurul care atacă îi atacă vehement pe liderii CE și se opune măsurilor luate în pandemie, dar este cel mai vocal. În surdină îl acompaniază, de pildă, Maria Grapini, europarlamentar PSD la Bruxelles, iar acasă șefă a partidului PPUSL al lui Dan Voiculescu. Și ea a votat împotriva Certificatului verde care ar produce discriminare.

Pe Facebook îl vedem pe Cristian Terheș plin de sine pozând în liderul unor proteste unde conceptele „libertate” sau „drepturi individuale” se golesc de sens când sunt folosite împotriva vaccinării și a măștii de protecție. Manipularea funcționează însă fiindcă intră în joc dezinformarea și incitarea oamenilor la ură. Ură împotriva instituțiilor europene, ură împotriva celor vaccinați, ură la adresa oamenilor de știință și a medicilor. 


Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european. 

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...