„Oamenii au început să fie cam nervoși”, recunoștea miercuri președintele american Donald Trump efectul dezastros al tarifelor sale comerciale pe bursele globale, unde s-au „evaporat” investiții de trilioane în numai câteva zile. Și a anunțat înghețarea tarifelor pentru 90 de zile, pentru toate țările vizate cu excepția Chinei, care are acum tarife de 125% pe exporturile spre SUA. Rămâne însă în vigoare tariful comercial paușal de 10%, rebotezat între timp, „tariful pinguinilor”.
Spre deosebire de tarifele președintelui, diferențiate de la țară la țară după cât de „profitoare” fuseseră în raport cu Statele Unite, bursele au „pedepsit” pe toată lumea, începând cu marile concerne americane de tehnologie ca Meta sau Apple, aceleași care donaseră milioane pentru campania lui Donald Trump. De suferit au și petroliștii americani, după ce prețul barilului a scăzut la un nivel record pentru ultimii patru ani, tot ca urmare a derutei provocată de tarifele americane în economia globală.
Președintele Donald Trump a anunțat pauza de 90 de zile într-o postare pe rețelele sociale, tot acolo unde, cu câteva ore mai devreme, îi îndemna pe americani să „nu-și piardă capul” (KEEP COOL), după ce China răspunsese cu propriile tarife de peste 80% pe importurile americane, iar Uniunea Europeană anunțase si ea primele măsuri de retorsiune.
Decizia de a menține și chiar majora tarifele pentru China, a mai scris Trump, a fost provocată de „lipsa de respect pe care China a arătat-o piețelor mondiale”.
„China vrea să încheie o înțelegere – pur și simplu nu știu prea bine cum să facă asta”, crede în tot cazul președintele american, mulțumit oricum de pelerinajul comercial al multor state la Washington, pentru a negocia condiții comerciale mai favorabile.
Uniunea Europeană a decis și ea să reacționeze cu un val de tarife pe importurile americane, totuși este cuprinsă în moratoriul de 90 de zile, spre deosebire de China. Explicația ministrului american al Comerțului, Howard Lutnick, este că tarifele europene nu intrau imediat în vigoare, lăsând timp pentru negocieri.
Ministrul american de Finanțe (Secretarul Trezoreriei) Scott Bessent, anunța deja miercuri că se va întâlni săptămâna aceasta cu omologii săi din Japonia, Vietnam și Coreea de Sud. Vineri este așteptată la Washington și Giorgia Meloni, șefa guvernului italian și se spune, o apropiată a președintelui Donald Trump.
Bursele își revin, pentru moment
Acțiunile au crescut vertiginos miercuri după-amiază, după ce președintele Trump a anunțat pauza de 90 de zile pentru majoritatea tarifelor. Indicele Dow-ul a crescut cu aproape 8%, depășind din nou 40.000 de puncte.
Indicele S&P 500 a crescut cu peste 9%, cu nouă acțiuni în creștere cu peste 16% și doar trei în scădere cu peste 2%.
Nasdaq-ul puternic tehnologic s-a închis cu 12%, este cel mai mare câștig de o zi din ultimii 24 de ani.
Reacția de pe piața de obligațiuni a fost totuși mai slabă. Randamentele titlurilor de trezorerie pe 10 ani au scăzut în urma anunțului, dar au rămas mai ridicate în ziua respectivă, la 4,35%, scrie Axios.
Pentru moment, nu s-au recuperat toate pierderile de pe burse, dar unii analiști economici sunt optimiști. „Prezumția noastră de lucru acum va fi că, speriat de răspunsul pieței, Trump va prelungi în mod repetat „pauza”, ceea ce înseamnă că aceasta va ajunge să semene mult cu tariful universal de 10% pentru care a militat în cursul campaniei electorale”, spune Paul Ashworth, economistul șef pentru America de Nord din cadrul grupului independent de consultanță Capital Economics, citat de Axios.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Casa Albă / Facebook)