Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că discuțiile cu liderul rus privind încetarea războiului vor începe „imediat”, după ce șeful american al apărării a avertizat că obiectivele de pace ale Ucrainei nu vor fi îndeplinite. A fost momentul de care europenii și ucrainenii se temeau de luni de zile, dacă nu chiar de ani de zile. Cu toate acestea, când a sosit în cele din urmă, bruschețea și amploarea planului de pace al lui Donald Trump i-au lăsat pe aliații Ucrainei în stare de șoc, scrie Politico într-o analiză amplă pe acest subiect.
Statele Unite au renunțat efectiv la sprijinul acordat Ucrainei pentru a rezista invaziei Rusiei, Trump anunțând negocieri imediate cu președintele rus Vladimir Putin și spunându-i liderului ucrainean Volodimir Zelenski să renunțe la speranța de a recupera toate teritoriile pe care Rusia le-a confiscat.
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a fost primul care a prezentat poziția Americii în cadrul unei reuniuni la sediul NATO din Bruxelles.
Hegseth le-a spus omologilor săi reuniți în capitala Belgiei că Zelenski nu are nicio șansă de a-și atinge obiectivul de a alunga forțele rusești din Crimeea și din estul țării și de a readuce Ucraina la granițele sale de dinainte de 2014.
El a aertizat apoi că America se va retrage din angajamentele sale față de securitatea europeană, renunțând la rolul istoric pe care l-a jucat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, și a prezentat o viziune dură în care guvernele europene vor purta responsabilitatea principală pentru propria apărare – precum și pentru cea a Ucrainei.
La scurt timp după aceea, Trump a stins orice speranță că noua realitate rece ar putea fi evitată. „Tocmai am avut o convorbire telefonică lungă și foarte productivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin”, a declarat președintele american într-o postare pe rețelele sociale.
„Am convenit, de asemenea, ca echipele noastre respective să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Zelenskyy, al Ucrainei, pentru a-l informa despre conversație … Milioane de oameni au murit într-un război care nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte, dar s-a întâmplat, așa că trebuie să se încheie. Nu ar trebui să se mai piardă vieți!”
Zelenski a arătat o atitudine curajoasă, rezumând într-o postare pe X ceea ce el a numit o conversație „semnificativă” cu Trump. „Președintele Trump a împărtășit detalii ale conversației sale cu Putin”, a declarat președintele Ucrainei. „Nimeni nu dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, ne trasăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și fiabilă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem”.
Șefa diplomației UE: „În orice negociere, Europa trebuie să aibă un rol central”
Potrivit POLITICO, diplomații europeni păreau nesiguri cum să răspundă în timp ce încercau să proceseze detaliile anunțurilor lui Hegseth și Trump. Adevărul brutal este că – cel puțin la nivelul Uniunii Europene – relațiile cu noua Casă Albă sunt atât de proaste încât sunt practic inexistente. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; șeful diplomației blocului, Kaja Kallas, a postat ulterior pe X că „în orice negociere, Europa trebuie să aibă un rol central”, adăugând: „Independența și integritatea teritorială a Ucrainei sunt necondiționate. Prioritatea noastră trebuie să fie acum consolidarea Ucrainei și furnizarea de garanții solide de securitate”.
Unii dintre aliații Ucrainei din Europa au fost mai direcți în respingerea abordării lui Trump, în special a deciziei acestuia de a elabora un plan de pace direct cu Putin și, aparent, de a-l implica pe liderul ucrainean doar ulterior.
„Am subliniat întotdeauna că … nu se va lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”, a declarat jurnaliștilor ministrul german de externe Annalena Baerbock. „Pacea poate fi obținută doar împreună. Și asta înseamnă: cu Ucraina și cu europenii”.
Vorbind pentru POLITICO, ministrul leton de externe Baiba Braže, a declarat că prezența Ucrainei în orice discuții de pace este extrem de importantă.
Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin militar înainte de a deschide discuții cu Putin. „Polonia va căuta neabătut să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina”, a declarat el. „Întărirea capacităților Ucrainei înainte de eventualele discuții cu Rusia este crucială pentru continentul nostru”.
Susținere pentru aderarea Ucrainei la NATO
Franța a fost, de asemenea, în dezacord cu poziția americană, insistând că Ucraina ar trebui să rămână pe calea aderării la NATO. Anterior, Hegseth a exclus efectiv acest lucru, cel puțin ca parte a oricărei garanții de securitate care însoțește un acord de pace. El a exclus, de asemenea, participarea trupelor americane la orice misiune de menținere a păcii și a declarat că NATO ca organizație nu ar trebui să fie implicată.
„Suntem foarte atașați de o cale pentru Ucraina către NATO. Dacă va exista o pace, avem nevoie de garanții de securitate, astfel încât aceasta să fie echitabilă și durabilă”, a declarat Jean-Noël Barrot, ministrul francez de externe. „Securitatea europeană este în joc cu acest război de agresiune – care a bulversat ordinea mondială și înseamnă că nu ne putem întoarce la lumea de dinainte de invazie”.
Oleksandr Merezhko, șeful comisiei pentru relații externe din Parlamentul ucrainean, a declarat că comentariile lui Hegseth au fost „ilogice”.
„Noul secretar pentru securitate ar trebui pur și simplu să înceapă prin a veni în Ucraina și a face cunoștință cu forțele armate ucrainene”, a declarat Merezhko. „Ucraina își poate recupera tot teritoriul, acest lucru este absolut real. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de mai multă asistență tehnico-militară din partea Statelor Unite și de sancțiuni mai puternice – în special, sancțiuni financiare americane împotriva economiei ruse”.
Oficialii britanici au declarat că sunt de acord că Europa ar trebui să facă mai mult. „Vă auzim”, a declarat ministrul britanic al apărării, John Healey, ca răspuns la comentariile lui Hegseth. „În ceea ce privește intensificarea acțiunilor în favoarea Ucrainei, suntem și vom fi. În ceea ce privește intensificarea eforturilor pentru securitatea europeană, suntem și vom fi”.
Citește și: Ce poate face Ilie Bolojan de la Cotroceni?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: AGERPRES/EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)