Trupe și muzicieni din țară și străinătate, la Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc

Data:

spot_img

Miercurea Ciuc s-a consacrat ca un loc al promovării muzicii vechi. Festivalul de Muzică Veche din localitate a avut prima ediție în 1980, în prezent fiind festivalul cu cea mai lungă istorie din România, potrivit organizatorilor.

Ediția din acest an a festivalului va avea loc în perioada 13 – 21 iulie și propune un joc al paralelelor şi contrastelor. Programul include în total 14 concerte, cu trupe locale celebre şi muzicieni invitaţi din alte părţi ale României, dar şi din Ungaria, Franţa, Anglia, Elveţia şi Germania.

Repertoriul acoperă toate epocile muzicii vechi, din secolul al XIII-lea până în secolul al XX-lea – publicul se poate cufunda în muzica din Evul Mediu, Renaşterea timpurie şi Renaştere, Barocul timpuriu şi Baroc, Rococo şi secolele XIX şi XX.

Pe lângă cea de-a 16-a ediţie a Universităţii de Vară de Muzică Veche, vor avea loc conversaţii la masa rotundă, prelegeri ştiinţifice, activităţi pentru copii, o degustare de vin, o zi renascentistă pentru copii, casa dansului renascentist şi un picnic de muzică veche.

Citește și: Clotilde Armand cere verificarea averilor judecătoarei Lia Savonea și a fratelui șefului ANI

Sâmbătă, 13 iulie, după deschiderea oficială a festivalului, Musica Historica va concerta la ora 18:30 în Sala Mare a Teatrului Municipal „Csiki Jatekszin”, urmată de Marta Sebestyen, Judit Andrejszki şi invitaţii lor, de la ora 19:30.

Duminică, 14 iulie, de la ora 11:30, Ars Pro Toto susţine un concert în Biserica unitariană, iar, de la ora 19:00, Into the Winds va urca pe scena Teatrului Municipal „Csiki Jatekszin”

Luni, 15 iulie, de la ora 19:00, Concerto Spiralis va concerta în Biserica Reformată, urmat, de la ora 21:00, de clavecinistul englez Nicholas Parle la Centrul Cultural Zengo Ter.

Marţi, 16 iulie, la ora 19:30, un alt spectacol local va avea loc la Sanctuarul Franciscan de la Şumuleu Ciuc, cu Madefalvi Schola şi Lux Aurumque.

Miercuri, 17 iulie, de la ora 21:00, Zsombor Toth-Vajna va prezenta iubitorilor de muzică veche muzica pentru claviatură a Perioadei de Restauraţie din Anglia, la Biserica Milenară.

Joi, 18 iulie, de la ora 19:00, Sempre va susţine un concert la Cinema Csiki Mozi, urmat de un concert susţinut de către Maria Fulop şi Piroska Vitarius, de la ora 21:00, la sala din bastionul de nord-vest al Cetăţii Miko.

Concertul Orchestrei Baroce a Festivalului începe vineri, 19 iulie, la ora 19:30, în Biserica Sf. Augustin.

Sâmbătă, 20 iulie, de la ora 16:00, Flauto Dolce şi Gabor Hegyi vor concerta în Siculicidium – Capela Sf. Ana din Siculeni; de la ora 18:30, va urca pe scena Teatrului Municipal „Csiki Jatekszin” ansamblul Carmina Renascentia, urmat, de la ora 19:30, de formaţia Codex.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu anunță modificarea OUG 84 privind suspendarea permisului

“De 15 ani, festivalul este membru al REMA, o reţea de ansambluri europene de muzică veche, cu sediul în Franţa. În noiembrie, am avut ocazia să vizitez Parisul pentru o conferinţă de două zile, unde m-am întâlnit cu reprezentanţii a 17 ansambluri de muzică veche şi am prezentat festivalul. Datorită acestei colaborări, vom putea să ne actualizăm contactele în anii următori şi poate să invităm la festival unele dintre ansamblurile cunoscute”, a declarat Andras Szabo, consilierul artistic al festivalului.

Toate cursurile de măiestrie ale Universităţii de Vară de Muzică Veche au locurile ocupate, 71 de studenţi înscriindu-se la cursurile organizate cu ocazia Festivalului de Muzică Veche. De asemenea, un număr mare de voluntari s-au înscris pentru a ajuta organizatorii la locul concertelor, la programele pentru copii şi la Universitatea de Vară.

Programul complet şi mai multe detalii despre festival sunt disponibile în trei limbi, pe site-ul regizene.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului. Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona, în prealabil şi în timpul festivalului, de la Centrul Cultural Judeţean Harghita și de la locurile de concert, cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Preţul biletelor variază între 15 şi 30 de lei, în timp ce abonamentul pentru festival costă 150 de lei şi 100 de lei pentru studenţi şi pensionari. Sub 14 ani, intrarea este gratuită.

Din parcarea de la Eross Zsolt Arena va pleca un autobuz de transfer gratuit cu o jumătate de oră înainte de evenimentele care se organizează în locurile din afara oraşului.

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele festivalului planificate în aer liber vor avea loc Sala Mare a Teatrului Municipal „Csiki Jatekszin”. Decizia va fi anunţată pe pagina de Facebook a festivalului şi prin intermediul aplicaţiei Festivapp.

Participarea la evenimentele conexe festivalului este posibilă pe baza înscrierii prealabile, prin telefon, la numărul +40 746 244 235 (Centrul Cultural Zengo Ter, pentru activităţile pentru copii) şi +40 753 055 311 (pentru degustarea de vinuri).

Citește și: Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE

Primul Festival de Muzică Veche Miercurea Ciuc a fost organizat la Miercurea Ciuc în 1980.

Festivalul a fost interzis în timpul dictaturii (între 1986 și 1989) și a putut fi reluat abia după 1989. Timp de peste un deceniu, a fost organizat în comun de către consiliul local și cel județean.

Din 2005, organizatorul festivalului este Centrul Cultural Județean Harghita și Primăria Miercurea Ciuc. În ultimii ani, la festival au cântat interpreți din multe țări europene, inclusiv cei mai de seamă maeștri ai muzicii vechi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Ádám Gyula / Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc – Facebook)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (II)

După scandalul de la Opera Națională București, din 2016,...

Expoziția „Surréalisme”. Mesajul transmis de ambasadorul României la Paris

Expoziția „Surréalisme” de la Centrul Pompidou din Paris. Mesajul...

International Opera Awards – soprana Adela Zaharia a fost nominalizată la premiul „Best Female Singer”

După nominalizarea din 2020, „Young Singer”, Adela Zaharia primește...