Tudor Chirilă recomandă „Generation P” și alte 5 cărți pe care merită să le citești

Data:

spot_img

Îmi este foarte greu să mă hotărăsc, nu sunt niciodată mulțumit de cărțile pe care le aleg, pentru că mi se pare mereu că uit una mai bună. O să zic așa: „Patria”, de Fernando Aramburu, ar fi prima carte, a doua ar fi „Contraviață”, de Philip Roth, un volum pe care l-am terminat recent și mi-a plăcut enorm.

Ar mai fi „Zuleiha deschide ochii”, de Guzel Iahina, sau „Soloviov și Larionov”, de Evgheni Vodolazkin.

Sau tot Evgheni Vodolazkin în „Laur” ori Viktor Pelevin cu „Generation P”.

Citește și: Anca Dinicu recomandă „Prietena mea genială”, „Păcatul originar” și „Crimă și pedeapsă”

„Generation P” este o carte foarte interesantă și plină de umor, poate să fie foarte atrăgătoare pentru tânăra generație. Este un roman la intersecția dintre ficțiune și fantezie, aproape și o satiră a Rusiei post-sovietice.

Vorbim exact de anii ’90, când Duma rusească este de fapt un Parlament controlat de pe computer și tot ce văd oamenii la televizor este tot controlat pe calculator.

Prezintă ascensiunea și existența unui publicitar în această perioadă post-sovietică, cu o armată care se vinde pe bucăți și cu noul capitalism sălbatic instalat în Rusia anilor 1990.

Citește și: Maia Morgenstern recomandă „Iosif și frații săi”

Cartea lui Fernando Aramburo, „Patria”, este o carte care urmărește viața a două familii, pe fondul unui atentat terorist care-l vizează pe tatăl uneia dintre cele două familii care au fost cândva prietene.

Se ajunge la o rivalitate oribilă, pentru că plutește suspiciunea că tatăl a fost omorât de fiul celeilalte familii.

Pe fondul acestui conflict vedem de fapt un tablou social al Țării Bascilor și al acestui conflict care a însângerat Spania.

Aramburo folosește incidentul pentru a desfășura cu un ritm excelent saga celor două familii și implicațiile psihologice ale atentatului în viețile lor.

Un dublu roman: cronica unui moment istoric și analiza minuțioasă, la filigran, a destinelor unor oameni aspirați de vârtejul extremismului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cărțile nu sunt doar pentru inițiați. Lectura poate fi o plăcere pentru oricine, indiferent ce citește. PRESShub inițiază o rubrică nouă, în care adunăm volumele recomandate de cei care iubesc să citească și care vor să împărtășească descoperirile lor cu ceilalți.

Biblioteca PRESShub conține volume dintre cele mai diverse: de la literatură românească la fantasy internațional, de la eseistica intelectualilor de marcă români la cei mai populari autori străini, de la non-ficțiune la cele mai frumoase cărți despre cum să trăiești intens viața de zi cu zi. Nu contează suportul pe care este scrisă. Suntem deschiși spre toate domeniile. Contează doar să fie o carte bine scrisă.

Oricine poate face o recomandare. Chiar și dumneavoastră.

Dacă v-a plăcut o carte pe care ați citit-o, vă invităm să ne scrieți la redactie@presshub.ro, pentru a afla și prietenii Bibliotecii PRESShub de ce merită să o citească și ei.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...