vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateTulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud a ajuns, oficial, și în Piteşti....

Tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud a ajuns, oficial, și în Piteşti. Persoana confirmată este un bărbat turc

Piteștiul a înregistrat primul caz de infectare cu noua tulpină SARS-CoV2 din Africa de Sud. Laboratoarele care au făcut secvențierea au identificat tulpina sud-africană și la o femeie din București.

Cazul din Pitești este cel al unui cetățean străin care fusese deja testat pozitiv pentru Covid-19. În cazul acestuia, abia vineri a fost comunicat rezultatul secvenţierii care a indicat tipul tulpinii (rezultat care se primeşte mai târziu decât rezultatul unui test SARS-CoV2).

“Ultimele informații pe care le-am primit referitor la cazul persoanei din Pitești infectată cu noua tulpină SARS-CoV2 din Africa de Sud sunt următoarele: cetăţeanul turc a fost testat cu rezultat pozitiv în data de 24.02.2021. În baza testării pozitive s-a efectuat ancheta epidemiologică. A fost izolat în locuinţa sa, în care se mai află încă o persoană, izolată şi aceea. A declarat că nu a intrat în contact cu nicio altă persoană şi că la locul de muncă muncea singur în birou. Secvenţierea rezultatului pozitiv a fost comunicată astăzi 05.03.2021 (în a 10 zi de la data recoltării probei) „, a declarat prefectul de Argeș, Emilia Mateescu.

Bărbatul infectat nu prezintă simptome și, potrivit prefectului, până în prezent nu sunt informaţii care să susţină ipoteza infectării de la o persoană identificabilă şi nici ipoteza posibilităţii transmiterii către alte persoane. Concret, bărbatul a fost testat la cerere în vederea plecării în Turcia, nu are istoric de călătorie și nu este contact al vreunui caz confirmat. Deocamdată, persoana cu care cetăţeanul turc a intrat în contact nu a fost testată.

„Colegul de locuință al persoanei depistate pozitiv locuiește în cameră separată. Nu are simptome. Nu a fost testat. Testarea nu este obligatorie”, a mai precizat Emilia Mateescu.

Este al doilea caz de infectare cu tulpina sud-africană SARS-CoV2 confirmat în România. Laboratoarele MedLife, unde s-a făcut secvențierea, au identificat tulpina sud-africană la două din cele 93 de probe analizate (o femeie din București, în familia căreia alte două persoane au COVID-19, și bărbarul turc din Pitești), pentru 72 din probele lucrate, confirmându-se tulpina britanică.

 De precizat că tulpina sud-africană este mai puțin transmisibilă decât cea din Marea Britanie.

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE