Tur virtual al castelelor renovate în România: de la ruine la muzee și locuri de evenimente

Data:

spot_img

Tur virtual al castelelor renovate în România: de la ruine la muzee și locuri de evenimente. În urmă cu câțiva ani, un ultim aristocrat proprietar de castel rămas în paragină în Transilvania se plimba pe domeniul familiei sale, după o conferință de presă în care se prezentaseră planurile noului proprietar – un om cu afaceri în Construcții. În acest an, castelul reabilitat urmează să reintre în circuit de evenimente, în localitatea Gilău de lângă Cluj.

Într-o altă comună învecinată cu municipiul Cluj-Napoca, la Răscruci, un alt castel Banffy, încă nu la fel de celebru ca gazda festivalului de la Bonțida, a trecut prin lucrări de renovare, iar directorul festivalului de film TIFF l-a lăudat deja pe rețelele sociale, așa că ar putea deveni nu peste mult timp (și) loc de proiecție de film. Sunt doar câteva exemple, dintr-o serie de proiecte care au vizat reabilitări de castele și care arată cum moștenirea clădirilor istorice intră sau poate intra în circuit turistic. Facem un tur virtual printre câteva dintre castelele și monumentele istorice recent restaurate. Pentru început, ne face o trecere în revistă a câtorva exemple din regiune Claudiu Salanță, arhitect-șef al județului Cluj, care prezintă frecvent pe pagina sa de Facebook exemple de reabilitări de monumente istorice și arhitectură rurală de calitate.

Lucrările la canalul Siret – Bărăgan reîncep în martie, din bani europeni

“La Cluj, ar fi castelul de la Răscruci, cel din Gilău (cu lucrări de reabilitare care se finalizează în această perioadă, n.red.), casa barocă transformată în muzeu la Gherla, biserica de lemn din Păniceni, cea de lemn din Săliștea nou și Săliștea veche. Aș pune și Muzeul Farmaciei, Melody (fost hotel, deținut acum de o universitate) și Palatul Banffy din centrul Clujului (Muzeul de Artă). Și clădirea Reduta a Muzeului Etnografie a ieșit bine”, spune Salanță. Cele două muzee din centrul Clujului, aflate sub administrarea Consiliului Județean (Etografic și de Artă) au trecut în anii recenți prin lucrări de renovare, chiar dacă Muzeul de Artă a fost prins în încâlcite procese de retrocedare. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a redeschis chiar în ianuarie Muzeul Farmaciei, după ce clădirea în care funcționează în centrul Clujului, casa Hintz (retrocedată în 2008 fostului proprietar) a intrat în proces de modernizre în 2018. Pe perioada lucrărilor, muzeul a fost închis. Detalii pe Actualdecluj.ro

Foto: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Facebook

Castelul Banffy din Răscruci

Lucrările de modernizare a proprietății administrate de Consiliul Județean Cluj au început în 2021 și se apropie de final. Conform reprezentanților forului județean, mai sunt în derulare lucrări de amenajare și dotări și, cel mai probabil, ar putea fi folosit din vară. În luna august din 2023, forul deliberativ județean a actualizat costurile cu 15 milioane lei, valoarea totală a proiectului ajungând la 57,6 milioane de lei. Sursele de finanțare sunt fonduri europene și bugetul Consiliului Județean Cluj. Constructor este Tomoroagă Construct din Bistrița, iar proiectul a fost făcut de Ektra Arhitectură în asocierea cu biroul arhitectului Szabolcs Guttmann.

Citește și Tabăra de jurnalism de date în ziua 3: un invitat special a arătat cât de multă informație publică există chiar și în România

Castelul din Răscruci este construit într-un stil neoclasic, undeva la începutul secolului al XIX-lea. Era reședința de vară a nobililor din familia Banffy și în clădire a funcționat și o școală specială. Castelul – situat în satul Răscruci, comuna Bonțida – a fost construit în forma actuală în secolul al XIX-lea, pe ruinele unui conac mai vechi. Ridicat în stil neoclasic eclectic, edificiul a reprezentat locuința de vară a familiei nobiliare Banffy, una dintre cele mai influente și bogate ale acelor vremuri, dar și mare iubitoare de artă. În două dintre sălile castelului se mai păstrează și astăzi finisajele interioare de lemn masiv, care conform proiectului, trebuie readuse la strălucirea inițială. În jurul castelului se află unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Banffy, parc care includea – odinioară – și un lac. Acesta trebuie reamenajat, pe acel loc existând azi doar un teren mâlos. Până și barca familiei Banffy trebuie refăcută identic și ancorată pe lac, la finalul lucrărilor.

În urmă cu 5 ani, CJ Cluj a inițiat un proiect de modernizare a imobilului, monument istoric care a primit o finanțare din fonduri europene de peste 42 de milioane lei. În 2021 au demarat și lucrările și a fost deschis șantierul. În luna august din 2023, costul lucrărilor a crescut cu peste 15 milioane de lei față de ce a fost aprobat inițial. Majorarea a fost justificată prin necesitatea unor lucrări suplimentare – două tuneluri care s-au descoperit în subsolul castelului, două corpuri care au necesitat consolidare, picturi murale descoperite după eliminarea stratului de tencuială, consolidări ale zidul de sprijin dintre castel și lac. Obiectivul lucrărilor a fost transformarea castelului din Răscruci într-un spațiu cultural și turistic, fiind redat astfel atât comunității, cât și turiștilor dornici să-l exploreze.

Citește și Rise Project: Profesor de la Jurnalism, acuzat de abuz sexual și hărțuire

Potrivit documentațiilor tehnice, din zona parterului, vizitatorii vor avea acces la nivelurile superioare și inferioare. Etajul va deveni un spațiu cultural, cu bibliotecă/mediatică, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs, un birou de cercetare, un birou administrativ, grupuri sanitare (destinate inclusiv persoanelor cu dizabilități locomotorii). La subsol, se va amenaja un spațiu expozițional, cu acces pe terasa dinspre parc. Parcul va fi și el amenajat, lacul va fi valorificat, se vor regăsi aici un ponton, o pasarelă peste canal, poduri peste șanț, un pavilion, porumbar, fântâna arteziană și zidul de sprijin. Alte două imobile, cu funcție de clădiri conexe, care vor deservi castelului au făcut parte din proiect.

Castelul Banffy, în trecut, foto de arhivă/ Claudiu Salanță, Facebook

Recent renovatul castel Banffy din Răscruci ar putea să intre în circuitul celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj, cel puțin aceasta e intenția directorului festivalului, regizorul Tudor Giurgiu, care a vizitat castelul.

Castelul Arcalia din Bistrița Năsăud

Castelul Arcalia din Stațiunea Științifică UBB – Arcalia, localitatea Șieu-Măgheruș, județul Bistrița-Năsăud, a fost inclus în cadrul rutelor turistice/culturale, și anume „rutei castelelor”, asumate de Guvernul României prin PNRR pentru promovare (2022). Rectorul UBB, Daniel David, a declarat că acest castel face parte dintr-un plan mai general, care va lega în inima Transilvaniei unitățile UBB – (1) Grădina Botanică din Jibou (Centrul de Cercetări Biologice din Jibou)-(2) Grădina Botanică din Cluj-Napoca a UBB-(3) Parcul Dendrologic Arcalia (Stațiunea Științifică UBB-Arcalia) – într-un ecosistem academic și turistic.

Foto: Castel Bethlen Arcalia, inainte de renovare/ Borderless.ro, Facebook

UBB a avut în Stațiunea Științifică UBB Arcalia un proiect gândit pentru 3 ani (mai 2020 – aprilie 2023), valoarea totală a acestuia ridicându-se la 12,35 milioane de lei, dintre care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional, care a vizat extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Mai precis, proiectul – depus și finanțat în cadrul Axei prioritare pentru Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive – a vizat extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfățurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Castelul cuprinde săli de conferințe, seminar și lectură, dar și spații de cazare.

Despre alte castele renovate și redate circuitului public, puteți citi în Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noi reguli pentru cei care vizitează Spania | Aktual24

Noi reguli pentru cei care vizitează Spania. De luni,...

Oradea strălucește de sărbători: Târgul de Crăciun și luminițele festive au fost inaugurate | Bihoreanul

Oradea strălucește de sărbători odată cu deschiderea Târgului de...

Turismul rural. Destinații pentru 2025 | Monitorul de Cluj

Turismul rural. Destinații pentru 2025. Pentru a încuraja călătoriile...

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Iată când le poți vizita | Funky Travel

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa își...