Turcii votează duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, dacă actualul preşedinte Recep Tayyip Erdogan rămâne la putere, după 20 de ani, sau dacă contracandidatul, său Kemal Kilicdaroglu, va întrerupe controversatele mandate ale liderului turc care a introdus un regim aproape dictatorial în țară
Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 și se vor închide la ora 17:00, primele rezultate fiind aşteptate la începutul serii.
Citește și Primele licitaţii pentru Spitalul Regional Iaşi, cel mai avansat din ţară
Un număr mare de afișe de campanie au apărut pe străzile din Istanbul, arătându-l pe candidatul opoziției Kemal Kilicdaroglu cu un mesaj simplu: „Sirienii se vor întoarce!”, potrivit Al Jazeera. Kilicdaroglu a amenințat că va trimite milioane de refugiați sirieni înapoi într-o zonă de război, iar în timpul campaniei sale a acuzat guvernul lui Erdogan că a permis ca „zece milioane” de refugiați să intre în țară.
Turcia, probleme economice majore
Erdogan, care este favorit la victorie, promite o nouă eră care va uni țara în jurul unui „secol turcesc”. Dar problema mai presantă este inflația galopantă și creșterea costului vieții, potrivit BBC.
Alegătorii au la dispoziție nouă ore pentru a vota, până la ora 17:00 și dimineață mulți așteptau deja în fața unei secții de votare din centrul Ankarei înainte de deschiderea ușilor.
O femeie în vârstă de 80 de ani își programase alarma pentru ora 05:00 pentru a fi sigură că va ajunge la timp.
Prezența la vot în primul tur a fost impresionantă, de 88,8%, iar avansul lui Erdogan a fost de 2,5 milioane de voturi. De aceea, ambii candidați sunt cu ochii pe cei opt milioane de turci care nu au votat, dar care ar putea vota de data aceasta.
Acuzații de fraudă și joc murdar în turul I
Înainte de turul doi, Kilicdaroglu l-a acuzat pe rivalul său de joc murdar, blocându-i mesajele text către alegători, în timp ce mesajele președintelui au fost transmise.
Partidele de opoziție au desfășurat o armată de aproximativ 400 000 de voluntari în încercarea de a se asigura că nu are loc nicio falsificare a voturilor, atât la secțiile de votare, cât și ulterior la autoritatea electorală. Dar, printre voluntari, au nevoie de avocați precum Sena pentru a însoți urnele de vot.
Observatorii internaționali au vorbit despre un teren de joc inegal, după prima rundă. Dar nu a existat nicio sugestie că nereguli la vot ar fi schimbat rezultatul.
În ultima zi de campanie, Kilicdaroglu a promis un stil foarte diferit de președinție: „Nu mă interesează să locuiesc în palate. Voi trăi ca voi, modest… și vă voi rezolva problemele”.
A fost o aluzie la adresa imensului complex de palate al lui Erdogan, de la marginea Ankarei, în care s-a mutat când a trecut de la prim-ministru la președinte, în 2014.
După ce a supraviețuit unei lovituri de stat eșuate în 2016, el și-a asumat puteri extinse, a reținut zeci de mii de persoane și a preluat controlul asupra mass-media.
Așa că a fost încărcat de simbolism vizita de campanie la mausoleul unui prim-ministru executat de armată după o lovitură de stat în 1960.
Sursa foto: Shady Alassar /Alp Eren Kaya / Zuma Press / Profimedia
Urmăriți PressHUB și pe Google News!