Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Sighişoarei, restaurate și transformate în spaţii culturale printr-un proiect al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust

Data:

Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighişoara vor fi restaurate şi transformate în spaţii culturale, în cadrul proiectului „Cultfort – Fortăreaţă de cultură urbană Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara”, lansat vineri, urmând să fie incluse într-un program nonformal de educaţie cultural-artistică.

„Una dintre activităţile principale ale proiectului este refuncţionalizarea şi revitalizarea culturală a Turnului şi Bastionului Măcelarilor din Cetatea Sighişoarei.

Această activitate se va materializa prin crearea unui spaţiu cultural neconvenţional şi multifuncţional, iar conceptul de amenajare va urmări punerea în valoare a patrimoniului imaterial şi material multietnic al Sighişoarei, printr-o îmbinare a valorilor istorice – a moştenirii săseşti, cei care au construit fortificaţia Cetăţii Medievale, cu diversitatea culturală contemporană reprezentată de români, maghiari, romi şi saşi.

Proiectul include un program nonformal de educaţie cultural-artistică: fundaţia va organiza o serie de ateliere de educaţie nonformală, ateliere practice, creative şi senzoriale de iniţiere în arhitectură, descoperirea istoriei locale şi experimentarea artelor”, a arătat responsabilul cu proiecte a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, Michaela Turk, potrivit Agerpres.

Potrivit prezentării, conectarea culturală a comunităţii şi a publicului larg din Sighişoara va fi realizată printr-un program care se va derula în sezoanele estivale 2022 şi 2023, susţinut de artişti locali independenţi, fiind vizate artele vizuale, teatrul, muzica, cinema, video-mappingul şi artă culinară.

În bastion vor fi puse în scenă o serie de piese de teatru, vor fi prezentate şase lung metraje, şase concerte din seria „Transylvania LIVE”, expoziţii foto, video-mapping şi artă culinară.

Citește și: Intrare gratuită pentru tineri la muzeele Universității Babeș-Bolyai și Grădina Botanică din Cluj-Napoca, de Ziua Tineretului

Prin acest proiect, fundaţia urmăreşte dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighişoara, prin consolidarea competenţelor de planificare strategică, antreprenoriat şi management cultural a 30 de profesionişti şi practicanţi din sectorul cultural-creativ, până în 2023.

„Proiectul urmăreşte creşterea gradului de acces la cultură a publicului larg, prin îmbogăţirea ofertei culturale a Sighişoarei cu 23 de evenimente de artă clasică, modernă, populară sau contemporană, atrăgând un minim de 750 de vizitatori în sezonul estival 2022- 2023.

Un alt obiectiv este dezvoltarea publicului consumator de cultură în rândul generaţiei tinere din Sighişoara, prin crearea unui spaţiu cultural neconvenţional şi implicarea a 250 de copii şi tineri într-un program nonformal de educaţie cultural-artistică, până în 2023. Proiectul are un caracter strategic prin abordarea integrată şi inovatoare a proiectului ce se reflectă în diversitatea activităţilor, adresarea activităţilor atât adulţilor, cât şi copiilor şi tinerilor şi organizarea unei palete largi de evenimente culturale”, a precizat Michaela Turk.

„Cultfort – Fortăreaţă de cultură urbană” este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are o durată de 24 de luni şi beneficiază de o finanţare totală nerambursabilă de 794.115 lei, 11% din această sumă fiind contribuţia proprie a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, însumând 98.149 lei.

Proiectul a fost lansat, vineri, la galeria de artă de la Casa cu Cerb din Cetatea Medievală Sighişoara, aparţinând pictorului Rareş Kerekes, printr-un târg cultural interactiv, la care au participat o serie de pictori şi artişti plastici, meşteşugari locali, coordonatori de trupe de teatru, reprezentanţi ai asociaţiilor de voluntariat, ghizi locali, restauratori în lemn şi iniţiatori de festivaluri culturale.

„M-am bucurat că lansarea proiectului a avut loc în cadrul expoziţiei mele, lumea culorilor sufletului meu. Evenimentul se încadrează perfect în tematica pe care eu o reprezint în pictură, Transilvania şi Sighişoara, trubaduri, personaje medievale. Practic a fost o iniţiativă a viitorului promovată în lumea culorilor – culoarea înseamnă viaţă, lumină, viitor şi curcubeu, exact ceea ce se încearcă prin acest proiect.

Artiştii vor avea numai de câştigat, la fel ca toate breslele şi toţi cei care au ceva de oferit oraşului, pentru că Sighişoara chiar merită mai mult. Cultura e salvarea (…) şi noi ar trebui să ne dezvoltăm prin cultură şi astfel ne aducem aportul la bucuria sufletului omului”, a declarat Rareş Kerekes.

Citește și: 3 orașe din România, selectate de Comisia Europeană pe lista celor 100 de orașe inteligente și neutre climatic

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fă-ți mesajul vizibil! Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi?

Fă-ți mesajul vizibil! Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi?