Turul II: Care pe care în Basarabia. Cum stau lucrurile peste Prut cu două zile înainte de alegeri

Data:

spot_img

Autor: Radu Popescu

În ultimele luni, Republica Moldova a devenit un veritabil teatru al unui război informațional și financiar, dirijat dinspre Moscova, în care hackerii și activiștii locali au scos la iveală o rețea extinsă de fraudă electorală, care viza cumpărarea voturilor și manipularea mediatică.

Victoria Maiei Sandu în primul tur al alegerilor prezidențiale și succesul Referendumului pentru Integrare Europeană, deși la un scor foarte strâns, au reprezentat o reușită remarcabilă pentru forțele pro-europene din Republica Moldova, confirmând o schimbare semnificativă în opțiunile electoratului de peste Prut. Această victorie a fost posibilă printr-o mobilizare fără precedent, mai ales din partea diasporei, care a influențat masiv rezultatul final. Succesul referendumului a fost interpretat drept o lovitură pentru Rusia, care a încercat efectiv din toate puterile să blocheze sau să submineze eforturile Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană. Spre satisfacția pro-europenilor de la Chișinău, surpriza Moscovei în fața rezultatului referendumului a fost evidentă, căci, dacă rușii s-ar fi așteptat la un astfel de rezultat, cu siguranță nu ar fi încercat boicotarea referendumului.

Citește și: MAE: Un român dispărut în Spania a fost confirmat decedat

Primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru Integrare Europeană nu au fost câștigate ușor. Rusia a depus un efort considerabil pentru a influența rezultatul, folosind metode sofisticate și bine coordonate pentru a distorsiona procesul electoral. În ultimele luni, Republica Moldova a devenit un veritabil teatru al unui război informațional și financiar, dirijat dinspre Moscova, în care hackerii și activiștii locali au scos la iveală o rețea extinsă de fraudă electorală, care viza cumpărarea voturilor și manipularea mediatică. De altfel, conform unei anchete realizate de activiști civici din Bulgaria, tactici similare au fost folosite și în alte state ex-sovietice, iar Moldova – din păcate – nu a fost o excepție.

Influența rusească a fost exercitată nu doar prin intermediul oligarhilor locali, ci și prin rețelele de social media și posturile TV influențate de Kremlin. În plus, în unele zone, s-au utilizat metode clasice de intimidare și dezinformare, care amintesc de tacticile Rusiei în alte contexte electorale din regiune. Conform investigațiilor, au existat strategii elaborate de distribuire a fondurilor pentru susținătorii candidaților pro-ruși, iar în unele cazuri s-au identificat dovezi că sute de mii (!) de voturi au fost cumpărate masiv pentru a influența rezultatul final. Din acest motiv, sprijinul pentru Maia Sandu și pentru integrarea europeană s-a confruntat cu o rezistență acerbă, susținută financiar și logistic de Kremlin.

Acum câteva zile, într-o declarație fără precedent, Procurorul General al Republicii Moldova a tras un semnal de alarmă cu privire la implicarea directă a serviciilor de informații rusești în alegerile din Republica Moldova. Acesta a confirmat, pentru prima dată oficial, ceea ce doar se specula până acum: Rusia a mobilizat resurse semnificative pentru a influența votul moldovenilor.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: „Suntem pentru Europa!” – Tinerii din Moldova duc un mesaj pro-european la Festivalul AMIFRAN din Arad

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...