Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit pentru a treia oară cu trimisul special al președintelui american, Steve Whitkoff. Discuțiile, care au avut loc la clădirea Bibliotecii Președintelui Boris Elțin, au durat mai mult de patru ore, scrie BBC.
Vizita nu a fost anunțată oficial dinainte — întâlnirea dintre Putin și Whitkoff a fost făcută publică de publicația americană Axios, care s-a bazat pe surse anonime.
Trimisul lui Trump a ajuns, vineri, la Sankt Petersburg, unde Putin desfășura o reuniune privind dezvoltarea Flotei Maritime Rusești.
Primul lucru pe care Whitkoff l-a făcut a fost să se întâlnească cu șeful Fondului Rus de Investiții Directe, Kirill Dmitriev, care joacă rolul de reprezentant al lui Putin în negocierile ruso-americane. Anterior, Dmitriev a efectuat o vizită la Washington. Apoi, trimisul lui Trump, însoțit de Dmitriev, a vizitat Sinagoga Mare Chorală și Catedrala Sf. Isaac, iar ulterior a fost primit de Putin.
Aceasta a fost a treia întâlnire dintre Whitkoff și Putin. Precedentele întâlniri au avut loc la Moscova, pe 11 februarie și 13 martie.
Cu o zi înainte, Rusia și Statele Unite au efectuat un schimb de prizonieri, printre care Ksenia Karelin, o cetățeană a ambelor țări, condamnată pentru donații către un fond ucrainean, care a reușit să se întoarcă în America. În timpul primei vizite a lui Whitkoff, profesorul american Mark Vogel a fost eliberat.
Citește și: Conducerea CAB a delegat o judecătoare printr-un act ținut la secret
Trump, nemulțumit de progresul lent al negocierilor
În timp ce trimisul se afla deja la Sankt Petersburg, Trump a confirmat indirect prin rețelele sociale că nu este mulțumit de progresul lent în procesul de reglementare al conflictului din Ucraina.
„Rusia trebuie să înceapă să acționeze. Prea mulți oameni mor, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – un război care nu ar fi trebuit să aibă loc și nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte”, a scris el pe rețeaua sa de socializare Truth Social, citat de BBC.
Înainte de întâlnire, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu trebuie să ne așteptăm la progrese semnificative. Conform acestuia, în cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte legate de reglementarea conflictului din Ucraina și posibilele întâlniri ale liderilor Rusiei și Statelor Unite. De asemenea, pe parcursul întâlnirii dintre Putin și Whitkoff, Peskov nu a exclus posibilitatea unui apel telefonic între Putin și Donald Trump.
Negocierile ruso-americane fără participarea președinților au avut loc de două ori în Arabia Saudită – în februarie și martie. În plus, la Istanbul au avut loc consultări privind îmbunătățirea relațiilor diplomatice dintre Moscova și Washington. Secretarul de presă al Casei Albe, Caroline Leavitt, a declarat, vineri, că întâlnirea lui Witkoff cu Putin a fost „un alt pas în procesul de negociere” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Trump îi cere în mod repetat lui Putin și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor. Putin a respins propunerea de încetare necondiționată a focului, dar într-un al doilea apel telefonic a susținut ideea lui Trump de a suspenda atacurile aeriene asupra instalațiilor energetice din Ucraina și Rusia.
Moscova și Kievul se acuză reciproc de încălcarea moratoriului declarat. Rusia continuă să efectueze greve, inclusiv în zonele rezidențiale din orașele ucrainene. Un atac cu rachetă în urmă cu o săptămână a ucis 20 de locuitori din Krivoy Rog, inclusiv nouă copii. Dacă nu se ajunge la încetarea focului până la sfârșitul lunii, Trump ar putea impune sancțiuni suplimentare Rusiei fie prin intermediul executivului, fie cerând Congresului să adopte o nouă legislație privind sancțiunile, a declarat mai devreme o sursă pentru Axios.
Frustrarea lui Trump și impasul negocierilor
Trump s-a arătat frustrat din cauza faptului că negocierile nu au înregistrat progrese semnificative în ultimele săptămâni și, la un moment dat, a spus că este „furios” din cauza comentariilor lui Putin despre Ucraina. Putin a pus din nou sub semnul întrebării legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. La negocierile ruso-americane din Arabia Saudită a fost aprobată inițiativa privind navigația sigură pe Marea Neagră. Totuși, Rusia a cerut ca, drept condiție pentru încheierea acordului, să fie ridicate sancțiunile pe exportul de produse agricole și îngrășăminte. Zelenski a cerut menținerea sancțiunilor. De atunci, nu au avut loc modificări semnificative în politica privind sancțiunile occidentale.
În același timp, Washingtonul insistă ca Kievul să semneze un acord privind resursele subterane, impunând condiții pe care autoritățile de la Kiev le consideră inacceptabile. Negocierile tehnice pe această temă urmează să înceapă în această săptămână. Vineri, în timp ce negocierile se desfășurau la Sankt Petersburg, agenția Reuters a raportat că anume Whitkoff i-a recomandat lui Donald Trump, după întâlnirea de la Washington cu trimisul special al lui Putin, Kirill Dmitriev, să urmeze această cale.
Recunoașterea regiunilor anexate de Rusia ca soluție rapidă pentru conflictul din Ucraina
Ucraina ar putea fi împărțită într-o manieră similară cu Berlinul după al Doilea Război Mondial, a sugerat trimisul lui Donald Trump la Kiev, pe măsură ce Rusia continuă să refuze să accepte o încetare a focului. Generalul Keith Kellogg pare să sugereze că țara ar putea fi împărțită în zone de control, cu trupe britanice și franceze ca parte a unei „forțe de reasigurare” în vest și forțe ale Moscovei în est. Între ele, ar urma să fie forțele ucrainene și o zonă demilitarizată, însă Statele Unite nu vor trimite trupe pe teren, a precizat el. „Ați putea aproape să faceți să arate ca ce s-a întâmplat cu Berlinul după al Doilea Război Mondial, când exista o zonă rusă, o zonă franceză și o zonă britanică”, a declarat Kellogg pentru ziarul The Times. Până în prezent, Kievul nu a comentat aceste afirmații, scrie The Guardian.
Potrivit surselor Reuters, trimisul special s-a întâlnit cu președintele american la Casa Albă și i-a spus că cea mai rapidă cale de a rezolva conflictul este să recunoască apartenența la Rusia a celor patru regiuni din estul Ucrainei, pe care Moscova le-a anexat în 2022 (niciuna dintre acestea nu sunt controlate complet de Rusia).
Putin, vorbind despre condițiile sale pentru soluționarea conflictului, a insistat în trecut și pe recunoașterea regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson ca ruse, precizând că se referă la întregul teritoriu din limitele lor administrative.
Două surse ale publicației Reuters au confirmat că la acea întâlnire a participat și trimisul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, care a contrazis opinia lui Whitkoff, spunând că Ucraina nu va accepta niciodată cedarea acestor teritorii.
În urma întâlnirii, Trump nu a luat niciun fel de decizie.
Potrivit surselor agenției, administrația Trump are într-adevăr opinii contradictorii cu privire la rezolvarea conflictului, iar Witkoff și Kellogg au devenit, într-un fel, doi poli în această discuție.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură X)